< terug Column

Aan de slag! Of juist even niet?

Ik ben een trainer die graag snel aan de slag gaat. Kletsen is leuk en lachen onmisbaar, maar we zitten hier niet voor niks: let’s go!

Ik wil echt heel graag dat deelnemers veel opsteken van mijn training en ja, ik kan daarin nog wel eens overdrijven. Het liefst vertel ik in 3 uur alles wat ik weet, en waar ik – voor alle duidelijkheid – zelf heel wat jaren over heb gedaan. Ik heb dat in de loop van de tijd gelukkig grotendeels afgeleerd, maar het blijft lastig om me in te houden. Laat ik daar nou maar gewoon eerlijk over zijn, zo aan het begin van jaar.

In onze trainingen is kennismaking doorgaans niet zo’n essentieel onderdeel van de training. We trainen vooral teams, dus de deelnemers kennen elkaar altijd al. Voor mij heel fijn, want ik kan dan direct aan de slag.

Maar bij de Jaartraining is dat anders. Daar komen 16 wildvreemden bij elkaar en dus is het belangrijk om er wat aandacht aan te besteden. Met elkaar een training volgen, werkt namelijk veel beter als je elkaar een beetje kent en je veilig voelt. Dan durf je namelijk veel sneller te zeggen wat je denkt en vindt, wat je nog lastig vindt of wat je graag zou willen. En dat komt de kwaliteit van de training echt ten goede. Ik vind het altijd super vervelend als ik achteraf op het feedbackformulier iets lees dat tijdens de training níet is gezegd. Ik heb daar als trainer iets laten liggen, denk ik dan.

Omdat een training ook leuk mag (of moet) zijn, kiezen we voor werkvormen waar we om moeten lachen en die meteen verdiepen. Dan is het een mooie opmaat voor de rest van het jaar. Een goed begin…. etc.

Door een samenloop van omstandigheden hebben we in één editie van onze Jaartraining vrijwel geen aandacht besteed aan de kennismaking en dat heeft werkelijk het hele jaar invloed gehad.  Het was minder een groep, minder hecht en minder veilig. Ik vond dat nogal een eye-opener, want ik wist wel dát het belangrijk was, maar niet hóe belangrijk het was.

Dus wat er ook gebeurt: de kennismaking slaan we nooit meer over. Dat is de bodem van de taart.

Maar welke afwegingen maken we bij gesprekken? De komende periode is bijvoorbeeld de tijd van kennismaking met nieuwe studenten. Ga je meteen over tot de orde van de dag? Of maak je goed kennis?

En áls je ervoor kiest aandacht te besteden aan kennismaking: kan dat dan Oplossingsgericht? Het antwoord is natuurlijk ‘ja’, anders was dit stuk niet geschreven 😊. Onze tips over startgesprekken en kennismaken vind je hier.

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Er zijn nog 3 plekjes! De 11e editie van de Jaartraining Oplossingsgericht coachen en werken start op 6 oktober. Gedurende 10 dagen door toptrainers krijg je het hélemaal in de vingers. Een deelnemer die de Jaartraining net heeft afgerond, zei het kernachtig: ‘Maakt werk en leven leuker en lichter. Verrast je in alles waarin het (door)werkt!’
Kom erbij, de Jaartraining is echt een feestje! Kijk snel voor meer info en aanmelden.

p.s.2. Leuk nieuws: medio november verschijnt ons boek over het Oplossingsgericht coachen van studenten. En nou ja… wij vinden het een topboek worden 😁 We houden je op de hoogte!

 

 

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf