< terug Column

Coachbaar doel

‘Ik wil graag minimaal 10 deelnemers voor mijn volgende training.’

Het is 2012 en ik sta voor een groep enthousiaste deelnemers. Het onderwerp van de training, is ‘De Schaalvraag’ en ik doe even voor hoe het moet (nou ja… lees vooral verder).

Vol goede moed begin ik met het tekenen van de schaal en het uitvragen van de 10: de gewenste situatie. Al snel loop ik vast. Echt vast. Als in dat mijn hersenen blokkeren en ik geen volgende vraag meer kan bedenken…

Oh oh… daar sta ik dan. De deelnemers denken dat ik alles weet, maar niets is minder waar… Na een stilte die iets te lang duurt, kies ik ervoor een paar vragen te stelen over de opbrengst: ‘Wat zou het je opleveren als je 10 deelnemers zou hebben?’ en schakel (te) snel door naar de volgende stap: ‘Waar sta je nu op de schaal?’ en daarna: ‘Wat zit er allemaal al tussen 0 en dat cijfer?’

En dan loopt ik opnieuw vast. De deelnemer zegt: ‘Ik sta nu op een 4, want ik heb al 4 deelnemers.’ Natuurlijk heb ik doorgevraagd: ‘Hoe is je dat gelukt?’ etc.

Maar ik wist dat er iets fout zat.

Toen de deelnemers na deze mislukte demo (waar niemand volgens mij iets van gemerkt heeft) zelf enthousiast gingen oefenen, zat ik te puzzelen op wat er zojuist gebeurd was. En toen had ik het! Er klonk bijna engelengezang. Een soort Eureka!-moment. Echt.

Kwantitatief doelen, zoals het behalen van een diploma of het krijgen van een vast contract, zijn niet coachbaar! Want… waar coach je dan op? (doordenkertje hoor!)

En deze laatste vraag is een vraag die ik sindsdien heel veel stel aan deelnemers die aan het oefenen zijn. ‘Waar coach je op?’. En blijkt dat nou vaak nét de vraag te zijn die ze verder helpt? Zelfs ‘falen’ is op deze manier nuttig. Wat een geruststellend idee!

Er valt nog meer te vertellen over wat een doel coachbaar maakt. Hier lees je de Solvitas Tips daarover van deze week.  Veel plezier ermee!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal
Solvitas

PS: Nu alles weer langzaam meer op gang lijkt te komen, zien we ook een sterke toename in aanmeldingen voor de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken. Ook iets voor jou? Meld je dan snel aan! Kijk hier voor meer info en inschrijven

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf