< terug Column

Complimenteren

Bijna iedereen weet dat complimenteren onderdeel uitmaakt van de Oplossingsgerichte methode. Toch voel ik vaak een soort van tenenkrommend gevoel als ik mensen hoor zeggen: ‘dát heb je knap gedaan!’

Zo’n direct compliment kàn een gevoel van hoog-laag geven (als je snapt wat ik bedoel). Bovendien zijn directe complimenten, zeker in onze bescheiden Nederlandse cultuur, voor veel mensen lastig te ontvangen.

Hoe vaak heb je wel niet gehad dat je iemand complimenteert met (bijvoorbeeld) haar leuke rok, en dat je dan een reactie krijgt van ‘hij is heel oud hoor!’ of ‘in de uitverkoop!’. Kortom: mensen hebben het idee dat ze directe complimenten direct moeten ontkrachten. Iets van: nou, zo goed is het nu ook weer niet!

Sinds ik de kracht ken van complimenterende vragen, zet ik die standaard in (als de situatie zich daarvoor leent natuurlijk J). Het leuke is dat mensen dat op een gegeven moment gaan herkennen (omdat ze getraind worden) en dat het dan nog stééds werkt.

Natuurlijk kun je het ook overdrijven. Als je partner een kopje koffie zet die lekker smaakt, en je vraagt: ‘hoe is je dat gelukt?’ kun je rekenen op een rare blik of een vreemde reactie. In dit geval volstaat het: ‘heerlijk kopje koffie, schat!’

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf