< terug Column

Dát gaat dus nooit gebeuren

Ik heb ooit een (waargebeurd!) verhaal gehoord. Ik weet niet meer van wie en wanneer, maar het heeft enorme indruk gemaakt.

Het ging over een persoon die piloot wilde worden. Nu is dat op zich niet zo bijzonder. Dat willen wel meer mensen. Maar deze jongen had zo’n laag niveau, dat zijn droom nooit haalbaar zou zijn. En dat werd hem ook veelvuldig verteld. En hoe harder mensen riepen dat hij het nooit zou kunnen, hoe harder hij ging vechten voor zijn onrealistische droom.

Tot hij een coach kreeg die hem vroeg: ‘Hoe zou het zijn om piloot te zijn?’

Zij toonde interesse in zijn droom en in wat deze voor hem betekende.

En wat bleek? Hij wilde vooral graag bij vliegtuigen in de buurt zijn. Want die vond hij prachtig. Verder dan dat ging zijn droom eigenlijk niet.

Uiteindelijk is hij schoonmaker geworden op Schiphol en was hij eindeloos gelukkig.

Nou… is dat geen mooi verhaal? Ik vind van wel en zo Oplossingsgericht ook. Want je verdiepen in de motivatie, de dromen en de wensen van de ander, is zo wezenlijk belangrijk. Maar gek genoeg voelen we – vanuit liefde en behulpzaamheid – in plaats hiervan vaak juist de behoefte om iemand direct te voorzien van tegenargumenten. Waarom iets juist níet kan of niet hoort of moet.

Daarmee stoppen is voor mij moeilijk gebleken (ik vond nogal eens dat ik gelijk heb blijkbaar), maar zó nuttig! Zó effectief! En vooral zó respectvol! Want ik héb vaak helemaal geen gelijk. En dat is eigenlijk prettiger dan ik dacht.

Doe er je voordeel mee 🙂 Hier lees je meer tips over het voeren van een gesprek met iemand die in jouw ogen geen realistische doelen heeft.

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. De inschrijvingen voor de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken komen binnen. Wil jij ook een jaar lang ondergedompeld worden in de Oplossingsgerichte aanpak en genieten van inspirerende docenten? Kijk hier voor meer informatie!

p.s.2. Ken jij mensen in HR die dingen voor elkaar moeten krijgen, terwijl ze geen beslisser zijn? Die dus beïnvloeder zijn zónder hard mandaat? Oplossingsgericht werken past perfect bij die rol, en wij hebben een geweldig programma daarvoor gemaakt. Hele blije deelnemers en wordt beoordeeld met een dikke 9. Meer weten? Kijk hier voor meer informatie!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf