< terug Column

De slachtofferrol

Ik kan maar beter beginnen met een bekentenis. Ook ík denk wel eens: Pfff… zit je lekker, in de slachtofferrol?

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar soms is die gedachte er zomaar ineens. Dus als je het herkent, wees gerust: het is niet gek. Vind ik. Maar het is wél lastig! Want de neiging om in zo’n situatie sturende of suggestieve vragen te gaan stellen, is bijna niet te onderdrukken. En eigenlijk zou je nóg liever gewoon zeggen wat je ervan vindt of met goede raad komen.

En dat is eigenlijk bijna nooit echt een goed idee.

Want zal ik je eens iets vertellen? We hebben er allemaal wel eens gezeten. In een situatie waarin je denkt: ‘Waarom ik?’ ‘Ik kan er niet meer tegen!’ ‘Ik heb er geen kracht meer voor…’. Ja lieve mensen: ook ík heb wel eens in die slachtofferrol gezeten. Echt.

En hoe rot is het dan om in zo’n geval irritatie bij de ander te voelen? Of het gevoel te krijgen dat je je aanstelt (ook al zou dat kloppen)?

En hoe fijn is het dan om een kopje thee te krijgen, of een paar lieve woorden, of gewoon een luisterend oor?

Maar ja! Daar zit je dan! Je vindt dat de ander in de slachtofferrol zit en dan moet je gewoon een kopje thee gaan zetten? Are you kidding me?

Lees hier onze tips over wat je kunt doen. Het kan je zomaar heel veel tijd en energie besparen. En daar zitten we natuurlijk allemaal op te wachten. Niet dat ik te weinig tijd of energie heb, hoor! Want voor je het weet, zit ik in de slachtofferrol 😉.

Veel plezier ermee!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

PS: De zomer komt er aan, dus misschien is het nu vast tijd om na te denken over de frisse, nieuwe plannen voor het najaar? Misschien is de Jaartraining wat voor jou? 10 hele dagen door toptrainers van het Nederlandstalig Oplossingsgericht Werken. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf