< terug Column

Dilemma’s

Als coach vond ik heel veel dingen moeilijk. Studenten die niet gemotiveerd lijken… coachees die bijna niets zeggen… maar óók studenten die voor een belangrijke keuze staan.

Bijvoorbeeld:

  • Moet ik stoppen of doorgaan met mijn studie?
  • Welke minor moet ik kiezen?
  • Welke studie of stage past het beste bij mij?
  • Moet ik – met mijn omstandigheden – kiezen voor studievertraging of alles op alles zetten?

Soms voelde het alsof van mij als coach werd verwacht dat ik het antwoord gaf. En naast dat ik dat niet wil, ik kán dat ook echt niet. Wat weet ík nou? (op zich heel veel, maar daar gaat het nu niet om 😉 )

Totdat ik een film zag van een gesprek van Steve de Shazer met een tiener die dreigde het ‘verkeerde pad’ op te gaan. Hij onderzocht met haar de voordelen van beide paden, wat mijns inziens nogal van lef getuigt. Het leverde hoe dan ook een mooi gesprek op en uiteindelijk ook een duidelijke keuze. Als je deze film ooit kan bekijken: doen! Erg inspirerend en voor mij direct aanleiding om me in Oplossingsgericht werken te gaan verdiepen.

Wat mij helpt bij dit soort lastige gesprekken, zijn 2 dingen:

  1. Stel, je mag het helemaal zelf beslissen en hoeft nergens rekening mee te houden (ouders, geld, toekomstperspectief, etc.): waar gaat dan nu op dit moment je voorkeur naar uit? Dit mag morgen anders zijn hoor, maar voor nu even…En als dat niet helpt:
  2. Je hebt je in je leven vast wel eerder lastige keuzes moeten maken… hoe heb je dat toen aangepakt?

Ik kan natuurlijk geen garanties geven, maar bescheiden als ik ben, is de kans op succes met één van deze opties best aanzienlijk. En hier lees je er nog meer.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

PS: Nu alles weer langzaam meer op gang lijkt te komen, zien we ook een sterke toename in aanmeldingen voor de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken die 25 september startKlik hier voor meer info en inschrijven!

PS2: Zijn je collega’s ook benieuwd wat Oplossingsgericht Coachen te bieden heeft? Of hebben jullie een teamdag in het vooruitzicht? Laat iedereen laagdrempelig kennismaken met Oplossingsgericht Coachen en Solvitas door een enthousiasmerende kennismakingsworkshop! Kijk voor meer info over een workshop op de pagina’s voor onderwijs (MBO&HBO), sociaal werk , coaches en mentoren of HR-professionals. Of neem contact op met irenelansdaal@solvitas.nl voor de mogelijkheden.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf