< terug Tip

Do try this at home!

Je puber gaat niet goed op school, je partner heeft het moeilijk op het werk of een vriend zit in de put; als je Oplossingsgericht hebt leren coachen en daar enthousiast over bent, dan krijg je de neiging dit thuis ook te willen inzetten. Dat is waarschijnlijk wèl en tegelijkertijd níet handig. Wat kun je mogelijk wel en wat beter niet toepassen in een privé-situatie?

Allereerst… wat is het probleem eigenlijk om thuis Oplossingsgericht te coachen? In 1 woord: mandaat! Je bent namelijk geen ‘losstaande’ en betaalde coach, maar onderdeel van het systeem van de ‘coachee’ met een langer bestaande relatie en vaak ook nog een eigen belang in de zaak. De ander praat niet met jou omdat hij hulp zoekt van een coach, maar omdat hij zijn verhaal kwijt wil en steun wil van zijn netwerk. Nog los van de situaties waarin de ander niet zozeer een probleem heeft maar jíj vooral in gesprek wil komen (denk aan een puberzoon die niet wil studeren voor zijn examens).

Mandaat

Wat we in onze trainingen bespreken is: welk mandaat geeft de ander jou? En de ervaring leert dat je in privé situaties eigenlijk nooit een 100% coachmandaat krijgt. Zelfs als een vriendin expliciet vraagt ‘kun je me niet helpen met wat Oplossingsgerichte vragen?’ is dit coachmandaat er niet 100%. Er fietsen vaak toch flarden van ‘vriendinnenrelatie’ tussendoor, bijvoorbeeld omdat zij verwacht dat je aan haar kant staat, dat je zelf teveel voorkennis hebt over wat eerder gebeurd is (daar gaat je ‘niet weten’….) of dat de vragen die je stelt te raar of sturend aanvoelen en zij die niet serieus kan nemen.

Het punt is: het voelt al snel ‘te coacherig’ aan als je Oplossingsgericht gaat coachen in een privé-situatie, omdat dat wat anders is dan je normaal doet in die relatie.

Gek genoeg Is de Oplossingsgerichte aanpak voor de meer bepalende mandaten (adviseren, beïnvloeden en sturen) vaak makkelijker toepasbaar in privé situaties. Ten aanzien van adviseren, omdat we daarbij wachten met adviseren en ons advies vrijblijvend geven. Dat is ook fijn in privé situaties. En bij Beïnvloeden en Sturen gaan we uit van ons eigen doel (dat je partner zijn zooi opruimt, of dat je je zorgen maakt over de school van je kind). En daarmee ‘klopt’ de gesprekssituatie beter, want het past dat we in deze privé-situaties een dergelijk eigen doel hebben.

De voordelen voor thuis

En dan horen we vaak leuke dingen terug in onze trainingen; positieve bij-effecten van het Oplossingsgericht werken. Van een moeder die opeens niet meer de hele tijd ruzie maakt met haar zoon. Of van iemand die het opeens veel beter kan vinden met zijn zwager. Of van ouders die schaalvragen doen met hun kleine kinderen (‘thermometertjes’) die dat geweldig vinden.

Heb je het Oplossingsgericht werken omarmd dan kun je zeker veel profijt daarvan hebben in privé-situaties:

  • je bent mogelijk beter in – of meer gericht op – het geven van erkenning
  • je zal niet snel meer doorvragen naar een probleem
  • je zal je advies minder snel geven
  • je bent gewend aan goed luisteren
  • en ja: je kent goede vragen die de ander kunnen helpen of beïnvloeden.

Heb je eenmaal een Oplossingsgerichte basishouding (met o.a. dat de ander dé expert is van zijn of haar situatie) dan zet je dat niet ‘uit’ als je thuis bent. Dit zal waarschijnlijk voelbaar zijn voor alle mensen om je heen. Voor wat betreft de coachvragen… ik zou zeggen: kies – zeker bij volwassenen -de vragen uit die zo ‘gewoon’ mogelijk zijn (‘En wat zou je nu willen?’) en pas op te snel of te diep in het coachmandaat te duiken. En dan kan ik met een gerust hart zeggen: do try thát at home!  ????

Succes en fijne dag!

Delen wordt gewaardeerd.
Zo help je anderen met informatie, en zijn wij beter te vinden. Bedankt!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf