Aan het begin van een training vraag ik altijd specifiek naar de doelen van de deelnemers. Voor mensen die uit eigen beweging naar de training komen, is dat nooit een probleem. Maar voor gestuurde mensen soms wel. Die ervaren namelijk geen probleem.
Wat mij betreft is een grote misvatting dat je pas Oplossingsgericht kan werken als er een probleem is. Het zal wel door de naam ‘Oplossingsgericht’ komen. Een oplossing suggereert immers een probleem J.
Hoe dan ook: het stellen van doelen is een essentieel onderdeel uit het Oplossingsgericht werken en dus ook belangrijk in een training. Hoe weet ik als trainer wat ik moet brengen als ik niet weet wat men komt halen?
Dus stel ik vaak een aantal vragen (zie o.a. de ‘ps’ hieronder) en vaak lukt het dan wel om íets op papier te krijgen. Denk daarbij aan:
- Meer ontspanning in gesprekken
- Leerlingen activeren
- Effectievere vragen stellen
Mooie doelen! En zo vaag als het maar zijn kan.
Vanuit Oplossingsgericht werken luister je ‘leeg’ en dat betekent dat je niets invult. Over ‘meer ontspanning’ kun je nog wel wat vragen stellen om het helderder te krijgen.
Bij het concreet krijgen van de doelen en de opbrengst hiervan, zie je al wat kwartjes vallen. Vaak vooral bij de persoon om wiens doel het gaat.
De training is begonnen!
Doorvragen kan ook heel handig zijn als iemand een ‘slecht’ idee oppert. Lees hier de tips.
Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal
Ps: oh ja… een mooie vraag bij mensen die tegen hun zin in de training zitten, kan zijn: ‘Nu je hier toch bent… en stel je nou eens voor dat tégen alle verwachtingen in deze training toch een soort van nuttig is…. Waar hoop je dan op?’ Is het de moeite waard om deze eens uit te proberen?
Ps2: als je onze tips nuttig vindt, zijn onze boekentips misschien ook wel iets voor je? Kijk hier voor het Oplossingsgericht Werken Boek overzicht