< terug Column

Een moeilijk gesprek

Ik werkte als studentendecaan en op een gegeven moment kregen we een aantal signalen dat een docent grensoverschrijdend gedrag vertoonde. Het was nog niet zo erg dat er klachten binnen kwamen, of dat we een officiële procedure moesten starten, maar er moest wél iets gebeuren.

Het verhaal ging dat hij vrouwelijke studenten voortrok en dat hij – eveneens met vrouwelijke studenten – in gesprekken nét iets te dicht bij hen ging zitten. We hadden een nieuw pand met kleine bankjes, die eigenlijk net iets te krap waren voor 2 personen. Soms zag je er wel eens 2 meiden op zitten, maar toen ik deze collega op een dag zelf ook met een studente op dat krappige bankje zag zitten, voelde dat voor mij ongepast.

We besloten als team dat we het gesprek zouden aangaan en ik kreeg de dubieuze eer. Waarschijnlijk om dat ik zo ongelooflijk getalenteerd ben op dit vlak, haha 😊.

Een goede voorbereiding is het halve werk en als ik toen had geweten wat ik nu weet over Oplossingsgericht beïnvloeden, had ik het heel anders aangepakt. Gelukkig nam ik wél al de Oplossingsgerichte basishouding mee.

In het gesprek gaf ik aan dat er signalen waren binnen gekomen. Vervolgens zei ik: ‘Ik ken je aardig en ik weet zeker dat het niet je bedoeling is, maar de indruk ontstaat dat het contact met vrouwelijke studenten soms iets te intiem is. Misschien kun je – gewoon voor de duidelijkheid – beter iets meer afstand nemen. Dus niet samen op een bankje, maar er tegenover. Ook al werkt dat misschien net iets onhandiger.’

Ik heb in het hele gesprek laten doorschemeren dat ik uitging van zijn goede intenties en dat zijn gedrag vast meer te maken had met onhandigheid dan met kwade bedoelingen.

Het werkte. Hij schrok en bevestigde dat er geen kwaad school in zijn gedragen. Hij beloofde beterschap en hierna hebben we nooit meer meldingen over hem ontvangen. Ook kon ik zien dat hij – in gesprek met studentes – gepast afstand hield.

Een ander aanspreken op gedrag is precair. Je wilt grenzen aangeven maar wellicht tegelijkertijd ook relaties niet verstoren of andere belangen in het oog houden. Hoe doe je dat? Hierover lees je hier meer.

Veel leesplezier!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

p.s. Op 23 november 2022 hebben we weer een gratis online kennismakingsworkshop! Kijk hier voor meer info en aanmelden

 

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf