< terug Column

Een verrassende vraag

Ik had het eerst niet door. Ik zat zo in mijn geklaag (dat heb je soms), dat ik niet in de gaten had wat er gebeurde.

Ik had intervisie en ik ging los over een – in mijn ogen – mislukt gesprek met een student. Ik vond dat ik veel (of alles) verkeerd gedaan had. Toen ik klaar was, keek ik rond met het idee: zeg maar hoe slecht ik ben. Zoiets. Ik ben helemaal niet zo negatief ingesteld, hoor, maar het was gewoon niet mijn beste moment.

Eén van mijn intervisiegenoten zei toen: ‘Ondanks dat misschien niet alles goed gegaan is, klinkt het alsof je wel steeds goed in verbinding bent gebleven met je student. Hoe is je dat gelukt?’

Ik was even van mijn à propos en moest zo hard nadenken dat ik acuut uit mijn klaagmodus stapte. Mijn gedachten gingen automatisch naar dingen die ik wél goed gedaan had.

De vraag die ze mij stelde, was de complimenterende vraag. En als ik dit in goud kon schrijven, zou ik dat doen, want het is wat mij betreft een gouden vraag. Een geweldige vraag, waarmee je erkenning geeft én informatie krijgt. Als je er ook nog een beetje waarderend bij kijkt, is het verhaal compleet.

En: als je toch een fan bent van de directe complimenten, kun je het ook combineren:

‘Dat klinkt goed zeg! Hoe is je dat gelukt?’

En deze kun je altijd overal met iedereen toepassen. Dus: veel plezier met toepassen en lees hier meer tips over deze manier van vragen stellen.

Met vriendelijke groet,
Irene Lansdaal

p.s. De Jaartraining is al begonnen, maar er kunnen nog 2 mensen alsnog instromen. Dan heb je alleen de 1e dag gemist. Wees er snel bij en schrijf je hier in!

p.s.2. Wij geven volop online training en intervisie. Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met me op en bel 06 – 520 350 46.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf