< terug Column

Ik zie dat het je raakt (ach ach….)

Het is al járen geleden, maar ik zal het nooit vergeten. Ik zat bij mijn collega te huilen over iets (vraag me niet wat). Ik kon niet meer stoppen,  je kent het vast wel. Het duurde dus even en al die tijd was hij stil en luisterde hij gewoon (de makkelijkste vorm van erkenning overigens). Eigenlijk was het heel fijn om daar samen even te zitten. Tot hij z’n keel schraapte, knikte en ineens heel serieus zei: ‘ik zie dat het je raakt’.

Really?? Ik zat tranen met tuiten te huilen. Een kínd kan zien dat het me raakt ???? ????!

Ik begon door mijn tranen heen te lachen en kon niet meer stoppen. En m’n lieve arme collega had geen idee wat er gebeurde….

Het góed geven van erkenning is nog niet zo makkelijk. Echt niet. Het is ófwel geforceerd, óf te somberig of te gelijk-geverig of…. Nou ja, er kan nogal iets mis gaan.

Bijvoorbeeld de opmerking: ‘ik snap dat je je gediscrimineerd voelt’.
Néé! Ik vóel me niet gediscrimineerd! Ik zeg toch dat ik gediscrimineerd wórd!’

In een training worden mensen zich bewust van het belang van erkenning en gek genoeg ontstaat hierna altijd een geforceerd ‘oh ja, ik moet nu erkenning geven’ en dat leidt eigenlijk nooit tot echt fijne, mooie, oprechte erkenning. Sterker nog: ik heb in mijn trainingen toch behoorlijk wat tenenkrommende erkenningszinnen gehoord ????. We kunnen daar dan met z’n allen gelukkig altijd wel om lachen, maar toch… Erkenning geven lijkt eenvoudig maar vinden we dus behoorlijk lastig.

Hoe doe je het op zo’n manier dat het ‘gewoon’ is? Ik zeg altijd ‘less is more’. Een (gemeend!) iets als: goh wat lastig…. Kan al voldoende zijn.

Hier lees je meer over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Veel lees- en erkenplezier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Heb je al eens ervaren hoe prettig Oplossingsgerichte intervisie is? Of wil je dit eens uitproberen met collega’s? Niet alleen voel je je gesteund door je collega’s, maar vooral zorgt deze vorm van intervisie ervoor dat je je sterker gaat voelen in je eigen professionaliteit. Dit leidt tot effectiever werken, met meer ontspanning. En ondertussen oefen / onderhoud je ook nog je Oplossingsgerichte coachvaardigheden. Dus ik zou zeggen: doen!  ????  Meer info over onze Oplossingsgerichte intervisiebegeleiding vind je hier.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf