< terug Column

Feedback

In trainingen komt het onderwerp ‘feedback’ vaak langs. De meeste mensen vinden het moeilijk om feedback te geven en zijn op zoek naar manieren om dit goed te doen.

Als je goed oplet, merk je dat we bij feedback (maar ook in het algemeen) vaak praten over wat we niet willen. Denk aan de volgende opmerkingen:

‘Niet rennen door de school!’
‘Op deze manier werkt het niet voor mij’
‘Ik wil dus vooral níet….!’

Voordat ik Oplossingsgericht getraind was, deed ik daar vrolijk aan mee. Als ik ruzie had met mijn partner, was er regelmatig sprake van monologen over wat hij verkeerd deed, waar ik last van had, wanneer dat allemaal voor kwam en wat voor effect dat op mij had. Hij noemde dat klagen 😉

Tegenwoordig denk ik eerst goed na en geef dan aan wat ik wèl wil (en eventueel hoe dat mij zou helpen). Daarna zeg ik niks meer. En dat werkt! Echt: een gouden tip (al zeg ik het zelf). Ik krijg natuurlijk niet altijd mijn zin, maar er ontstaat wel een gesprek met aandacht voor elkaars standpunten. En begrip voor elkaar is zó veel makkelijk als je praat over wat je wèl wilt, in plaats van waar je last van hebt.

Ik zou zeggen: dó try this at home 😉
En over feedback gesproken… hier kun je lezen hoe je een collega kan vragen om ander gedrag.

Succes!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf