< terug Column

Ga wat doen!

Goed. Dit wordt een precaire, want toch een beetje confronterend.

Laat ik daarom maar beginnen met toegeven dat ik van nature een wat ongeduldig karakter heb. Daar kan ik niet zoveel aan doen. Maar het is wel lastig. In het algemeen, maar vooral als coach. Want mijn coachee gaat nooit zo snel als ik (in mijn hoofd 🙂 ).

Daarom is het echt heel herkenbaar als deelnemers in mijn trainingen binnen 2 minuten aan hun gespekspartner vragen:

–          Hoe wil je dat aanpakken?

–          Wat wil je nu gaan doen?

–          Welke stapje kun je wél zetten?

Bij Oplossingsgericht coachen gaat het namelijk niet om DOEN. Dat komt vanzelf.

Het gaat om willen. Of wensen. Op hopen, dromen, verlangen, iets in die richting. Het hoeft niet eens super intrinsiek te zijn. Als iemand wil dat ‘de leerplichtambtenaar hem met rust laat’, is dat een goed begin.

Het gaat dus om WILLEN. Wat wil je graag? Hoe kan dit gesprek je daarbij helpen?

En dan – als we echt (maar dan ook écht) superhelder hebben wat de ander wil, hoe dat er uit ziet én wat het oplevert – kijken we naar wat er al is in die richting.

Aan het eind van het gesprek kun je heus wel vragen welke stap iemand nu kan gaan zetten. Maar weet je zeker dat dat nodig is? Het is best een dwingende vraag namelijk. De ander móet blijkbaar een stap gaan zetten?

En dat kan hoor. Soms kies je nou eenmaal (bewust) voor een wat meer dwingende vraag. Maar er zijn ook alternatieven die in sommige situaties effectiever zijn. Daarover lees je hier meer.

Veel leesplezier

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Ken je iemand die interesse heeft in onze GRATIS kennismakingsworkshop? Deze is online en voor mensen die nieuwsgierig zijn naar Oplossingsgericht Werken en wellicht overwegen onze Jaartraining te gaan doen. De workshop in april is al vol. Op 17 mei in de ochtend is er nog plek. Meld je snel aan! Kijk hier voor meer info en aanmelden

p.s.2. De inschrijving voor de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken loopt. Kijk nu voor meer informatie en aanmelden!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf