< terug Column

Gedoe

Het is alweer heel wat jaren geleden. Ik werkte in loondienst in een ‘gewoon’ team. Daarmee bedoel ik: we hadden lol, we werkten goed samen, we waren professionals met verschillende kwaliteiten én er was soms gedoe. Vooral in de onderstroom, want praten over gedoe is best wel lastig.

Omdat het gedoe soms ongewild naar boven kwam en uiteindelijk toch iets te veel energie kostte, besloten we een teamcoach in de arm te nemen.

Nou…. dát hebben we geweten. Tijdens de intake lag het zwaartepunt op wat er mis was. En dat terwijl we het met hele team bij elkaar zaten. We moeten dus meteen met de spreekwoordelijke billen bloot en sommige collega’s hoorden op dat moment voor het eerst dat er blijkbaar irritaties jegens hen waren.

In feite was de bom toen al gelegd en tijdens de eerste officiële teambijeenkomst kwam deze tot ontploffing. Vragen als: ‘wat voor cultuur heerst er bij jullie en wie is hiervan vaandeldrager?’ leidden ertoe dat in feite 1 collega de ‘schuld’ kreeg van wat ineens een toxische sfeer bleek te zijn.

Maar was dat eigenlijk wel zo?

Het was een verwarrende en vervelende ervaring voor mij en daarna kon ik er niet van slapen. Al piekerend kwam ik tot de conclusie dat ik het echt niet eens was met deze manier van werken en waarom in hemelsnaam had ik niet gezocht naar een Oplossingsgerichte teamcoach?

Je zal mij niet horen zeggen dat een Oplossingsgerichte teamcoach altijd alles zal oplossen, maar de schade zal in elk geval nooit groter worden dan hij al was. En dat is serieus ook wat waard.

Na deze eerste sessie hebben we de stekker uit de teamcoaching getrokken en het is nooit meer helemaal goed gekomen. Echt zonde.

Dus… is er gedoe in de samenwerking? In je team, in een projectgroep of (ik durf het bijna niet te zeggen) thuis? Benader het vanuit de Oplossingsgerichte methode. Dit betekent heus niet dat het alleen maar gaat over wat er goed gaat, want we weten: erkenning is ook belangrijk. Maar de focus ligt heel anders en is wat mij betreft (ja uiteraard) een stuk prettiger én effectiever.

Meer tips bij ‘gedoe’? Lees ze hier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal
Solvitas

p.s. Wij hebben allemaal leuke workshops voor teams, met uiteenlopende thema’s zodat we aansluiten bij wat voor jouw team relevant is. Misschien ook iets voor jouw team? Vraag Irene naar de mogelijkheden! (irenelansdaal@solvitas.nl of bel 06 – 52035046)

p.s.2. Jaartraining 9 loopt deze week af en iedereen is enthousiast aan de slag met de Oplossingsgerichte aanpak! Ben jij straks bij de10e jaargang? Je krijgt 10 hele dagen door toptrainers van het Nederlandstalig Oplossingsgericht Werken. De inschrijvingen lopen al binnen. Kijk nu voor meer info en inschrijven

Eerst eens snuffelen aan de materie en aan Solvitas? Meld je dan aan voor de gratis online kennismakingsworkshop. Steeds beoordeeld met een 9+. Kijk hier voor meer info en aanmelden.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf