< terug Column

Geen idee…ik moest hier komen…

Column Irene LansdaalToen ik nog werkte als studentendecaan, begon ik – nadat ik Oplossingsgericht getraind was – altijd met de vraag: ‘Hoe zou dit gesprek je kunnen helpen?’ (of een variant hierop).

Het gebeurde vrij regelmatig dat studenten zeiden: ‘Geen idee, ik moest komen van mijn studieloopbaanbegeleider.’

Nou, daar zit je dan met je mooie Oplossingsgerichte vraag…

Natuurlijk hád ik kunnen aannemen dat er persoonlijke omstandigheden waren (wat dat was eigenlijk de belangrijkste reden om studenten naar de studentendecaan te verwijzen) en hád ik daar vragen over kunnen stellen….

Maar ja, ik werk Oplossingsgericht, hè? Dus dat mag niet 😊.

Daarom koos ik er vaak voor om te vragen: ‘Weet je wat een decaan doet?’ Ik weet het, een gesloten vraag. En die stel ik liever niet. Alleen nu wel, als checkvraag. En vrijwel altijd kreeg ik in dit soort situaties het antwoord: ‘Nee’.

Nou, dat verklaart een heleboel natuurlijk. Als je niet weet in wat voor winkel je bent, hoe weet je dan wat je wilt kopen? Dus vroeg ik ze: ‘Zal ik er iets over vertellen?’ (een vraag om mandaat)

En, na mijn uitleg: ‘Nu je dit weet… hoe zou dit gesprek je kunnen helpen?’

En vaak kreeg ik dan wél een antwoord. Soms is een beetje informatie voldoende om een kader te scheppen, zo bleek.

In het onderwijs heb je vaak verplichte gesprekken en hoe zorg je er nou voor dat die zo nuttig mogelijk worden ingericht? Lees de tips hierover hier.

Veel plezier en succes!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Binnenkort een jaaropening of studiedag gepland? Ik geef inspiratiesessies van anderhalf uur over Oplossingsgericht coachen, beïnvloeden, of het besparen van energie in gesprekken. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken! Mail irenelansdaal@solvitas.nl of bel 06 – 520 350 46

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf