< terug Column

Heel probleemgericht : )

Toen ik als studentendecaan bij de Hogeschool Utrecht werkte, had ik voor mijn werk soms ook probleemgerichte taken. Dus toen ik in aanraking kwam met het Oplossingsgericht werken en dat in mijn werk ging toepassen, was dat best lastig. Want wat moest ik daar nou mee?

Ik moest bijvoorbeeld richting de examencommissie of DUO verklaren dat er een causaal verband was tussen de omstandigheden van de student en de studievertraging. Oorzaak-gevolgd dus en daarmee per definitief niet Oplossingsgericht.

Of ik moest verkennen hoe zwaar bepaalde problematiek was, zodat ik kon beoordelen of ik zelf kon helpen óf dat ik moest verwijzen naar de studentenpsychologen.

De meeste mensen die wij trainen, hebben meerdere taken of rollen en kúnnen daarom gewoonweg niet altijd Oplossingsgericht werken.

Maar hoe ga je daar in de praktijk mee om? En hoe schakel je van Oplossingsgericht naar probleemgericht en weer terug?

Herman de Hoogh vertelde daarover in één van onze eerste jaartrainingen, dat hij een heel Oplossingsgericht gesprek voerde en daarna fysiek met de cliënt naar een andere plek in de ruimte liep om wat diagnostische vragen te stellen (‘slaapt u?’, ‘eet u?’, zoiets). Deze diagnose was immers nodig voor de financiering.

En ondanks dat dat voor mij niet werkbaar was (ik had niet zo’n grote kamer, haha!), vond ik het idee erachter wel geinig.

Sowieso is er het een en ander te zeggen over niet altijd Oplossingsgericht zijn. Lees het hier!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

p.s. De eerste aanmeldingen voor de Jaartraining zijn binnen! Dit is onze toptraining met 10 bijeenkomsten over Oplossingsgericht Coachen en werken. Hij start weer na de zomer. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

p.s.2. Weet je dat wij een heel leuk incompany workshopaanbod hebben tegenwoordig? Wat denk je bijvoorbeeld van:

  • Meer zicht krijgen op waar je je in wilt ontwikkelen
  • Een collega of stagiair coachen
  • Effectief een zakelijk contact of collega bewegen tot ander gedrag (omdat jij zelf last van dat gedrag hebt)
  • Meer impact en invloeg met jouw advies (richting werkcontacten en collega’s)
  • Je contact, collega of leidinggevende effectief beïnvloeden tot andere beslissingen

En nóg meer is mogelijk. Vraag het aan bij irenelansdaal@solvitas.nl of bel haar op 06 – 52035046.

 

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf