< terug Column

Help, wat nu?

Oplossingsgericht werken lijkt behoorlijk makkelijk, maar blijkt in de praktijk toch best lastig aan te leren. Steve de Shazer zei hierover ooit: ‘It’s simple, but it ain’t easy’. And that’s true 😊.

Ik vertel in trainingen altijd hoe enorm talentloos ik was in het Oplossingsgericht werken en dat is niet overdreven. Ik heb dat vast in één van mijn vorige blogs ook wel verteld, want ik vind dat een vrij belangrijk gegeven. Als je het leuk en nuttig vindt om Oplossingsgerichte vragen te stellen en je hebt niet veel talent: hou vol, het komt goed! 😉

Logisch gevolg van wat ik hierboven schrijf, is dat mensen om de haverklap vastlopen in hun gesprekken. Dat is dus niet gek, maar wel vaak frustrerend. Even een leuk nieuwtje tussendoor: we zijn bezig met het ontwikkelen van een product om hierbij te helpen. Maar dat is tussen ons 😊.

Als deelnemers in trainingen aan het oefenen zijn en vastlopen, is er één interventie die ik doe, die eigenlijk altijd succes heeft. Ik vraag aan de oefengroepjes: ‘wat is de coachvraag van de inbrenger?’
Vaak krijg ik dan het doel te horen (en dat is niet hetzelfde), óf het groepje zegt: ‘dat hebben we wél gevraagd!’. Maar de coachvraag is vaak onbekend of onduidelijk.

Kortom: loop je in een gesprek vast… stel jezelf dan eens de vraag:
Wat is de coachvraag van mijn gesprekspartner?

Dikke kans dat dat je weer input geeft om het gesprek Oplossingsgericht voort te zetten.

Meer tips vind je hier. Veel plezier ermee!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. De nieuwe Jaartraining is gepland! 10 dagen ondergedompeld worden in Oplossingsgericht Coachen en Werken. Met toptrainers en een programma dat staat als een huis. We starten in oktober 2023, maar de eerste aanmeldingen zijn al binnen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden!

p.s.2 Alléén voor alumni van de Jaartraining (en sorry, geen uitzonderingen!)… We hebben weer 2 verschillende opfrisworkshops gepland. Heb je het al gezien? Kijk hier voor meer info en aanmelden!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf