< terug Column

Het gaat niet over mij (en dat vind ik soms best lastig)

Ik gaf een training aan een groep studieloopbaanbegeleiders en de deelnemers waren bezig met het onderdeel ‘nut en doel’. Hoe vraag je uit wat de ander wil bereiken?

Ik besloot na een oefening een korte demonstratie te geven over hoe ík dat doe: een doel uitvragen.
Het was een leuk gesprek en alles ging goed (dat is altijd fijn natuurlijk, want zeker niet vanzelfsprekend).

Na afloop vroeg ik de deelnemer hoe hij het gesprek had ervaren. Het belangrijkste wat hij zei is: ‘Het ging echt over míj! Geen enkel moment heb je gezegd dat je het herkende, dat je dat wel vaker hoorde, dat je het probleem snapte, etc. Je hebt het gewoon helemaal niet over jezelf gehad. Daar kan ik nog wel wat van leren!’.

Ik was wel blij met deze feedback. Hoewel het soms heel normaliserend kan zijn als je aangeeft dat je iets herkent, doe ik het liever niet. Ik denk dan altijd aan founder Insoo Kim Berg die ooit heeft gezegd: ‘leave no footprint’.

Mijn interpretatie hiervan is dat ik (en mijn gedachten, meningen, adviezen, etc.) eigenlijk niet zo belangrijk ben in een gesprek. Het gaat om het volledig snappen van de ander. Wat is voor de ander belangrijk en wat wil deze persoon?

Ik hoef jullie inmiddels niet meer uit te leggen dat mijn ego dit wel een dingetje vond. Want ‘ik ben toch professional en daar kan de ander baat bij hebben!’. En ‘ik heb misschien nog wel wijze raad!’

Goed, dan moet ik mijn ego weer even streng toe spreken én steeds weer ontdekken dat een Oplossingsgerichte insteek véél meer oplevert. En daar doen we het allemaal voor 🙂 .

Herken je dat? Dat je zelf heel actief bent, soms zelfs een beetje ‘van boven’ komt (ik weet het beter, ik kan helpen, ik heb wijze raad)? Lees dan hier de tips!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal
Solvitas

p.s. De open training voor leidinggevenden start weer! Op 11 maart 2022.

Ben je leidinggevende, pak dan nu je kans. Maak kennis met Oplossingsgericht Werken en de ijzersterke combinatie van coaching met resultaatgerichte sturing die deze biedt.
De training wordt gemiddeld gewaardeerd met een 9!

Of werkt jouw hele organisatie of afdeling Oplossingsgericht, maar jouw leidinggevende nog niet? Geef deze training als tip: https://www.solvitas.nl/open_trainingen/oplossingsgericht-werken-leidinggevenden/

Wees er snel bij, want er is maar plek voor 10 personen.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf