< terug Column

Het werkte dus niet

Vrijwel iedere trainingsdag begin ik met de vraag: ‘wat is de afgelopen periode al een beetje gelukt in het toepassen van Oplossingsgericht coachen?’

Na even stilte komen er dan altijd leuke verhalen en voorbeelden van dingen die werken. Bescheiden gevolgd door wat nog níet lukte of wat er mis ging. Hoe dan ook levert deze vraag altijd weer gespreksstof op en een bruggetje naar het programma van die dag.

Maar deze keer gaat het anders. Een deelnemer steekt zijn hand op en zegt: ‘ja ik heb geoefend in de vakantie!’ Ik kijk verrast en hij vervolgt: ‘… op mijn depressieve neef! Ja, ik dacht: die kan wel wat coaching gebruiken. Maar het werkte dus niet…’

Sinds ik dit heb gehoord, zeg ik tijdens mijn training regelmatig: Don’t try this at home!!

Mensen moet er altijd een beetje om lachen, maar ik meen het. En zéker niet op je depressieve neef. Los van dat je waarschijnlijk nog niet vaardig genoeg bent in het Oplossingsgericht coachen, ben je thuis geen coach en is het voor de omgeving doorgaans heel irritant als je ineens heel coacherig gaat lopen doen.

Maar oké…. Dat gezegd hebbende…. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik thuis nooit iets toepas van het Oplossingsgericht werken. Het is in mijn omgeving zeker opgevallen dat ik op een bepaald moment stopte met adviezen geven. Dat ten eerste. Maar ik herinner me ook een moment dat mijn partner ergens over klaagde en ik (na luisteren/stilte en erkenning) vroeg: ‘hoe ging je daar eerder mee om, dan?’ En het werkte! Hij kwam in een andere modus en het gesprek werd weer wat gezelliger. Fijn voor hem, fijn voor mij ????.

Dus…. Hoe doe je dat nou? Het coachen van vrienden en familie? Lees hier de tips!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal
Solvitas

PS: Gun je iemand in jouw omgeving het ook om Oplossingsgericht te leren werken? Weet dat wij voor allerlei beroepsgroepen specifiek aangepaste workshops en trainingen hebben, bijvoorbeeld voor docenten, HR-professionals, Adviseurs, Leidinggevenden of sociaal werkers. Laat hen of hun werkgever contact opnemen met irenelansdaal@solvitas.nl om informatie te krijgen over de mogelijkheden.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf