< terug Column

Hoe ik mezelf coach (en toch blijf klagen)

Een tijdje geleden betrapte ik mezelf op klagen.

En niet een beetje…. nee nee!

Véél en regelmatig klaagde ik tegen mezelf (en iedereen die het horen wilde) over hoe druk ik het had. Natuurlijk zeggen mensen dan: dat is óók positief, dat betekent dat het goed gaat met je bedrijf (ja, maar ik heb het toch te druk). Of ze geven goed bedoelde adviezen die ik dan weer verwerp (want zo werkt dat meestal).

Niets hielp: ik bleef me beklagen.

Op een gegeven moment zat ik in de auto en stelde mezelf een Oplossingsgerichte vraag. Dat doe ik niet zo vaak, dus ik moest er wel een beetje om lachen, maar ik deed het toch maar.

Ik vroeg mezelf:  ‘Goh… dat klagen… hoe helpt dat jou eigenlijk?’

En let op: dat deed ik zonder cynisme ofzo. Ik was echt benieuwd naar het antwoord. En dat kwam razendsnel. ‘Als ik klaag over dat ik druk ben, hou ik daar meer rekening mee en bouw ik genoeg rust in.’

‘Oooooh! Nou, dan is het goed. Lekker blijven klagen dan maar!’

Kortom: het klagen bleek een functie te hebben. Nou, dat had ik in alle eerlijkheid niet gedacht!

Goed, even voor de duidelijkheid: ik voer niet dagelijks gesprekken in mijn hoofd. Dus bezorgde e-mails naar aanleiding van dit stukje zijn niet nodig ????. Maar soms kan het buitengewoon nuttig zijn. Ik noem het dan heel professioneel: mezelf coachen.

En in deze gekke tijd (ik kan het C-woord niet meer horen, dus zal er niet over schrijven) kan het zomaar gebeuren dat ook jij tegen problemen aanloopt. Zoals: ik ben mijn kinderen zat. Of mijn man. Of ik baal ervan dat ik niemand meer zie. Mijn huiskamer is een puinhoop. Mijn werk is online niet leuk. Noem maar iets.

En óf je geniet ervan en klaagt stevig door (en waarom ook niet! ????)?
Of je coacht jezelf. En daarvoor lees je hier de tips!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

p.s. Kijk je alvast een beetje vooruit naar het najaar als het gaat om training van je team? Neem contact op met Irene Lansdaal over de mogelijkheden! Bel 06  520 350 46 of mail irenelansdaal@solvitas.nl

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf