< terug Column

Ik ben allérgisch voor die vraag!!

Het is alweer heel wat jaren geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren.

Een potentiële klant had me gevraagd een offerte uit te brengen voor een enorm grote klus. De grootste die ik ooit had gehad. Uren ben ik bezig geweest met een 15-pagina tellend voorstel en dat loonde! Ik mocht op gesprek komen.

Het was best spannend, want ik had een gesprek  met 12 mannen en vrouwen en er was zelfs even verwarring omdat ineens bleek dat ze een presentatie verwachtten, wat voor mij niet duidelijk was. Ook prima hoor, die schud ik wel even uit mijn mouw (haha), maar ik vroeg tóch of ik eerst even mocht gaan zitten. Dat mocht.

Toen ik zat, keek ik rond en zei: ‘Bedankt dat jullie me hebben uitgenodigd, leuk om hier te zijn! Ik heb jullie een voorstel gestuurd waarin ik aansluit op jullie doelen en ambities en waarin uitgelegd staat wat onze ideeën zijn… En ik vroeg me af hoe dit gesprek hier aanvullend nuttig in kan zijn.’

Het was even stil. Toen riep één van de manager uit: ‘Aaargh, die vraag! Ik zit meteen in mijn allergie!!’

DAT WAS DUS NIET ZO’N GOED BEGIN!!

Ik maakte er maar een grapje van en zei zoiets als: ‘nou, dat is een goed begin, hahaha!’ De hele groep moest lachen en dat was fijn 😉.

Vervolgens keek ik hem aan en zei: ‘maar ik wil het eigenlijk wel echt weten… met alle liefde ga ik hier staan en herhaal ik alles wat in mijn offerte staat… maar ik wil zo graag dat het echt iets voor jullie toevoegt…’

‘Oh. Dan is het goed,’ reageerde hij heel spontaan en daarop volgend ontstond een leuk gesprek en werd veel duidelijk. Voor hen én voor mij.

Ze hadden nog een partij uitgenodigd en die heeft inderdaad een mooie, flitsende presentatie gegeven. Toch heeft deze klant voor Solvitas gekozen om de training te geven, omdat ik verbinding maakte en niet voor de groep ging vertellen hoe het moest. (hun woorden, hè 😉!)

Yes!

Dus, als je een vraag stelt, moet het eigenlijk niet voelen als een trucje ofzoiets.

Sta erachter en wéét waarvoor je het vraagt. Als de ander er dan z’n vraagtekens bij zet, kun je het gewoon rustig uitleggen en kijken of het voor de ander alsnog goed is om op deze voet door te gaan.

Nog meer tips over wat je kan doen als jouw mooie Oplossingsgerichte vragen niet lijken te werken, lees je hier. Veel plezier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Er is nog 1 plekje bij de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken. Grijp je kans en geniet van 10 fantastische opleidingsdagen! Kijk nu voor meer info.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 2000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf