< terug Column

Ik háát deze Oplossingsgerichte vraag!!

Ondanks dat weerstand niet bestaat in het Oplossingsgericht werken 😉, heb ik flinke weerstand (gehad) tegenover een aantal Oplossingsgerichte vragen die mij ooit zijn aangeleerd.

Als mijn gesprekspartner bijvoorbeeld zegt: ‘Ik weet het niet’, dan wéét ik dat ik kan vragen: ‘En wat als je het wél zou weten…?’. Maar ik krijg hem mijn strot niet uit. Ook al weet ik van collega’s en oud-deelnemers van mijn trainingen dat hij werkt.

Een hele normale vraag bij een Oplossingsgericht vervolggesprek is: ‘Wat is er sinds de vorige keer verbeterd?’. En ondanks dat ik best positief en optimistisch ben van nature, vind ik deze té blij. Ik vraag daarom in plaats daarvan soms wel: ‘Wat is er sinds de vorige keer veranderd?’. En ja, ik weet dat ik dan ook de negatieve veranderingen ook krijg, maar die neem ik maar voor lief. En als ik daar geen zin heb, begin ik gewoon met een (Oplossingsgerichte) samenvatting van het vorige gesprek om vervolgens de nuttigheidsvraag te stellen: ‘Waar hoop je op voor dit gesprek?’

Voor mij was echter de moeilijkste vraag van allemaal, de vraag: ‘Is dit gesprek tot zover nuttig?’, gevolgd door de vragen: ‘Wat is er precies nuttig’ en ‘Hoe is dit bruikbaar voor je’ en desnoods: ‘Wat kunnen we doen om het nog nuttiger te maken?’. Deze vragen riep geen weerstand op, maar vond ik wel confronterend voor me. Ik was nogal bang voor deze reactie: ‘Nee, dit is helemaal niet nuttig!’

Dat kon mijn arme ego eenvoudigweg niet aan 😊.

Lang verhaal kort: na een tijdje durfde ik het aan en inmiddels stel ik hem regelmatig. Mijn ego heeft zich erbij neergelegd dat een gesprek soms gewoon niet zo nuttig is als dat ik denk. En dan is het tóch fijn dat je daar nog iets in kunt veranderen!

Hier vind je tips over vragen die je misschien nog niet stelt en wel handig kunnen zijn. Veel plezier ermee!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Ons blog vorige keer over gestuurde gesprekspartners of iemand die blokkeert in het gesprek, is heel goed gelezen. Heb jij ‘m gemist? Lees deze alsnog!

p.s.2. Wij groeien goed en hebben daardoor doorlopend trainers nodig. Misschien heb jij een baan èn een enorme passie voor Oplossingsgericht werken die je graag over zou willen brengen door erbij te trainen? We zoeken op dit moment vooral mensen met een onderwijsachtergrond die in het midden van het land wonen. Ga nu met Cora in gesprek over de mogelijkheden om voor ons te trainen!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf