< terug Column

Ik kreeg een opdracht (en trok mijn eigen plan : )

In mijn tijd als studentendecaan had ik een afspraak met een student. Toen ik haar vroeg wat ze wilde bespreken, haalde ze haar schouders op. Ze wist het niet.
‘Ik moest hierheen gaan van mijn studieloopbaanbegeleider.’
‘Hmmm…,’ zei ik. ‘Wat wil je studieloopbaanbegeleider dat wij hier bespreken?’ Eigenlijk wist ik dit al, want voor mijn gesprek had de betreffende begeleider mij al gebeld. Of ik de student wilde overtuigen dat ze moest stoppen, omdat ze naar hem niet wilde luisteren.

En inderdaad: de student legde uit dat de opleiding wilde dat ze zou stoppen. Ze vertelde dat ze dat al jaren tegen haar zeiden. Dat ze haar niet geschikt vonden. Maar dat wilde ze absoluut niet. Ze had haar armen over elkaar geslagen en keek me aan alsof ze wilden zeggen: ‘Spreek me niet tegen.’

Gelukkig was ik dat ook niet van plan.

‘Je moet wel een enorme doorzetter zijn,’ zei ik. Ze keek verbaasd.
‘Het lijkt me niet makkelijk… dat iedereen zoveel druk op je uitoefent om te stoppen…,’ vervolgde ik.
‘Wat is jouw drive… waardoor je dat volhoudt… waardoor je er steeds voor blijft gaan?’

Haar gezicht ging open en het verhaal kwam op tafel. Dat ze de eerste was in haar familie die was gaan studeren. Dat iedereen zo trots op haar was. Dat ze een studieschuld zou hebben als ze nu zou stoppen. En uiteindelijk zei ze zelfs dat ze ook niet wist of ze het wel zou gaan halen. Dat het beroep waarvoor ze werd opgeleid, misschien niet goed bij haar paste… Dat ze niet wist of ze het niveau überhaupt wel aan kon…

Doordat de druk van buitenaf weg viel en er oprecht belangstelling was voor haar drijfveren, kon ze laten zien wat ze voelde. Zo leek het althans.

Uiteindelijk is deze student – met volledige steun van de nog altijd trotse familie – een MBO opleiding gaan doen en heeft ze daarna alsnog een andere HBO studie gedaan.

Mooi toch, zo’n succesverhaal op de dinsdagochtend 🙂 ?

Meer tips over omgaan met gestuurde gesprekspartners vind je hier.

Veel plezier!

 

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Wegens de vele belangstelling hebben we nog een extra gratis kennismakingsworkshop (online) gepland. Er is nog een enkel plekje op do 3 juni (van 9.00 – 11.30 u). Verder kun je nu ook terecht op vrijdag 27 augustus en er zijn ook nog een paar plekjes op vrijdag 24 september. Ken jij nog iemand voor wie dit interessant is? Kijk hier voor meer info en inschrijven.

p.s.2. Heb jij je al ingeschreven voor de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken? Dit jaarprogramma traint je zó compleet in de Oplossingsgerichte aanpak dat je daarna niet meer anders kàn. Geniet van inspirerende trainers en toppers uit het Nederlandstalige Oplossingsgericht werken. Wees er op tijd bij en kijk hier voor meer info en aanmelden.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf