< terug Info

Interview met een jaartraining deelnemer (jeugdzorgprofessional)

‘Ik ga nu veel relaxter met adviesvragen om …’

Sinds januari 2017 heeft Marlous Beijer haar oude stiel als jeugdzorgprofessional weer opgepakt. Ze werkt nu in een jeugdteam in een gemeente en helpt ouders en kinderen met opvoedingsvragen. Daarvóór was zij opleidingsadviseur in de jeugdzorg en werkte ze in een beleidsmatige omgeving. Daar kon ze haar ei niet meer kwijt. Haar andere vak begon weer te kriebelen. Het laatste zetje gaf de Jaartraining oplossingsgericht werken van Solvitas die zij van februari 2016 tot februari 2017 heeft gevolgd. Die training was op haar lijf geschreven. Niet alleen in haar werk, maar ook in de algemene omgang met mensen heeft die iets bij haar veranderd. Marlous vertelt over waarom ze aan de jaartraining is begonnen wat die haar heeft opgeleverd.

Waarom ik me heb ingeschreven voor de jaartraining?

Ik heb lang geleden een basiscursus oplossingsgericht werken gevolgd. Die opleiding ging vooral in op technieken. Daar werd ik heel erg enthousiast van, maar tegelijkertijd heb ik geleerd dat je niet zoveel hebt aan die technieken als je nog niet oplossingsgericht kunt kijken en denken. De kern van oplossingsgericht kijken en denken is dat de persoon waarmee je praat zélf de oplossing heeft en niet jij als adviseur / jeugdzorgprofessional. En dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend.’

Wat mij het meeste aansprak van de jaartraining?

Dat er maandelijks verschillende docenten/trainers vanuit verschillende invalshoeken het onderwerp oplossingsgericht werken benaderden. Ik had er in mijn beide beroepen wat aan. Dat het een jaar duurde, waarin er bijna maandelijks een dag training was, heeft me geholpen om oplossingsgericht werken ook in mijn systeem te krijgen.

Het is een andere manier van naar dingen kijken. Als je oplossingsgerichte technieken gebruikt en je denkt ondertussen van binnen ik weet eigenlijk wel wat goed voor jou is, dan gaat dat niet werken. Als je het ín je hebt, dan gaan die technieken ook beter werken. Deze training helpt daar heel erg goed bij.

Een van de docenten zei het heel mooi: je moet de oplossingsgerichte technieken zien als software maar zonder de juiste hardware werkt die niet. Het gaat om de manier van kijken en denken. Als dat goed werkt, dan draait er ook andere software op. Zo gebruik ik ook andere methodieken, zoals competentiegericht werken. Met de jaartraining investeer je dus in de hard- en software. Dat vind ik er heel mooi aan.

Wat ik eraan heb in m’n werk?

Als opleidingsadviseur gebeurde het geregeld dat ik een mailtje kreeg van drie regels met een vraag om advies: wat moet ik nou doen? Ik ben de adviseur en dacht dus dat ik onmiddellijk met een advies moest komen. Maar dat kan natuurlijk niet. Je moet eerst weten wie zo iemand is, waar die staat en waar die naartoe wil. Ik kan er nu veel relaxter mee omgaan. Laten we er samen naar kijken, zeg ik nu en ik draag niet de kant-en-klare oplossing aan.

Ik heb in m’n werk vaak te maken met mensen met heel pittige problemen. Soms is er zelfs geweld in het spel. Dan is het belangrijk om niet alleen maar die problemen te benoemen, maar juist te praten over wat er wél goed gaat. Vroeger ging je dan problemen uitpluizen, oorzaken en gevolgen zoeken, enzovoort.  Zo gaat alle aandacht naar het probleem waardoor je het alleen maar groter maakt. Jongeren willen vaak niet lang praten en al zeker niet over problemen. En als ik oplossingsgericht ga werken met hen, stel ik vragen als: heb je al eerder dit soort problemen gehad en hoe ben je er toen mee omgegaan? Wat heeft er toen goed gewerkt, welke ideeën heb je er zelf over? Je verlegt de aandacht naar hoe ze hier uitkomen in plaats van dat ze dieper in de put raken.

Diverse deelnemersgroep?

Er deden zo’n 18 mensen mee. Een groot aantal mensen zat in het onderwijs in verschillende beroepen, zoals onderwijscoördinator, decaan en studentencoach. Maar er waren ook deelnemers uit het bedrijfsleven, zoals managementcoaches en mensen die zelfstandig werkten als organisatieadviseur. Eigenlijk van alles. Vond ik heel waardevol om ook van anderen te horen hoe dingen werken. Oplossingsgericht werken past dus heel goed bij het werken met mensen.

Wat het meest interessant in de jaartraining was?

Het gaat mij om het geheel. Het hele  proces in samenhang. Wat ik heel nuttig vond was de herhaling. Telkens werd een onderwerp vanuit een ander perspectief benaderd. Dat heeft geholpen om de materie in mijn systeem te krijgen. Verder de superenthousiaste, praktijkgerichte trainers die er echt zin in hadden om met ons een dag aan de slag te gaan. En die veel voorbeelden wilden geven uit hun eigen praktijk.

Ik vond het ook fijn om geen huiswerk te krijgen. We werden daarin vrijgelaten. Heel relaxed. Daardoor kon je je eigen tempo aanhouden en maandelijks ondergedompeld worden in de materie.

Of de training m’n leven heeft veranderd?

Ik was opleidingsadviseur in de tijd dat ik met de training begon. Ik zat toen niet lekker in mijn werk. Ik had daarvóór heel lang twee banen gecombineerd: beleidsadviseur en jeudzorgwerker. in januari 2015 ben ik voltijds beleidsmedewerker geworden. Dat paste me niet goed. Ik wilde investeren in die andere kant van mij: als jeugdzorgprofessional. Dat vind ik echt leuk. De jaartraining oplossingsgericht werken van Solvitas heeft mij geholpen onder ogen te zien waar ik goed in ben en waar ik echt blij van word. Heb een duwtje in de rug gekregen daardoor. In januari 2017 ben ik inderdaad begonnen met een nieuwe baan als jeugdzorgwerker. Ik ben terug bij mijn passie.

Lees nu meer over de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 2000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf