< terug Column

Je baas beïnvloeden

Column Irene LansdaalAchteraf gezien is het een wonder dat ik niet al veel eerder ondernemer ben geworden. Ik heb de beperkingen én de talenten die horen bij het ondernemerschap.

De beperkingen? Nou vooruit: als ik iets bedenk, wil ik dat het gisteren wordt uitgevoerd. Ik heb niet zoveel geduld voor bureaucratie en eindeloze vergaderingen. En ik ben soms een beetje bazig (en dit is heus geen understatement). Kortom: samenwerken is niet mijn specialiteit. Overigens wil ik dat meteen nuanceren, want ik werk sinds 2016 fantastisch samen met Cora Hagen. En dat ligt heus niet alleen aan haar. Nou ja, grotendeels wel, maar daar hebben we het nu niet over.

Ik vind het achteraf jammer dat ik, toen ik nog in loondienst was, niet bekend was met het Oplossingsgericht beïnvloeden en dat ik zelf ook niet heb bedacht dat ik het Oplossingsgericht werken ook gewoon met collega’s of mijn leidinggevende kon toepassen. Die wijsheid kwam voor mij helaas net iets te laat.

Toen ik al een tijdje weg was bij de Hogeschool Utrecht, belde een collega. Ze vertelde dat het College van Bestuur was langs gekomen om te vertellen dat er bezuinigd moest worden. Studentendecanen die ziek werden of zouden vertrekken, werden vanaf dat moment niet meer vervangen. Ook was besloten welke taken niet meer door de decanen zouden worden uitgevoerd.

Zoals te voorspellen was, werd het geen fijn gesprek. Mijn oude team maakte zich – terecht – zorgen over het welzijn van de studenten. ‘Ja maar, hoe moet het dan met … ?’. ‘Dit kan niet, want…!’.

Over en weer werden argumenten gegeven, maar het gesprek eindigde voor alle partijen onbevredigend.

Mijn oud-collega vroeg aan mij: ‘Hadden we dit nou ook Oplossingsgericht kunnen doen?’

En ja natuurlijk kun je dit ook Oplossingsgericht doen! Het is alleen geen gemakkelijke opgave. Je wordt namelijk geraakt, het is persoonlijk. En voor je het weet, reageer je direct op de inhoud.

Uiteraard kun je in zo’n situatie beter even je mening parkeren en vragen stellen. Maar hoe doe je dat? Lees hier meer. Veel plezier ermee!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Ter gelegenheid van het verschijnen van ons boek geeft Irene een soort tour van (gratis!) inspiratiesessies voor teams die ons nog niet kennen. Het moet gaan om een groep van minimaal 15 en maximaal 200 personen in het MBO, HBO of WO. Het thema is Oplossingsgericht coachen óf het bespreken van verzuim/studievoortgang. Mail irenelansdaal@solvitas.nl  en boek snel jullie inspiratiesessie!

p.s.2 Kom ook naar onze online win-een-boek-en-krijg-gouden-tips-boeklancering! Op vrijdag 24 november, van 15- 16 u op Zoom krijg je gratis een tof uurtje Oplossingsgerichte tips en inspiratie, dus meld je nu direct even aan!

Tot en met 24 november is ons boek ‘Oplossingsgericht coachen van studenten’ in de voorverkoop, met korting. Klik hier voor jouw exemplaar!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf