< terug Column

Leeg….

Vrijwel iedere week kwam ze bij me. Passief, achterover leunen, vrijwel niets zeggend. Ze vertelde alleen maar over problemen en die leken wekelijks erger te worden. Stages mislukten, ze haalde onvoldoendes, werd haar huis uit gezet en lag regelmatig in het ziekenhuis na een suïcidepoging. Ze had wel psychologische hulp gelukkig. Dat haalde de druk een beetje van mijn schouders.

Maar toch: iedere week worstelde ik me door het gesprek. Zij gooide een probleem op tafel en ik probeerde het op te lossen. Maar op iedere oplossing die ik aandroeg, kreeg ik vrijwel geen reactie. In elk geval was het enthousiasme ver te zoeken en ik had dan ook niet het idee dat het nuttig is wat ik doe.

Ik liep leeg. Iedere week als ik zag dat ze weer zou komen, kreeg ik een beetje buikpijn.

Zo ook die week. Ik liep met mijn collega’s te wandelen in de lunchpauze en zuchtte: ‘Ze komt zo weer…’ De moedeloosheid moet van me afgestraald zijn. Het was even stil en we wandelden verder. Ineens zei mijn collega: ‘Wat wil ze eigenlijk van je?’

Ik stond abrupt stil. Mijn collega’s liepen nog even verder maar hadden toen door dat ik gestopt was en stopten ook. Ze keken vragend om. ‘Ik weet het niet’, zei ik. En ik voelde een soort eureka-moment. Want ook al zou je het niet zeggen, ik werkte op dat moment al een tijdje Oplossingsgericht. En ik besefte dat bij haar in al mijn oude valkuilen getrapt was. Ik schoot volledig in de laat-mij-het-maar-oplossen-modus. En dat werkte dus niet.

Die middag zag ik haar en ik vroeg haar vrijwel meteen: ‘Wat zou dit gesprek voor jou nuttig maken?’ (of een variant erop). Ze haalde haar schouders op en zei: ‘Ik kom eigenlijk alleen maar even een update geven.’

Na 10 minuten was ze weg en ik sprong van enthousiasme bijna op mijn bureau.

Mijn tip aan jou: zorg ervoor dat je weet wat voor de ander helpend of nuttig is en zoek de samenwerking (kleine waarschuwing 🙂 : Let op voor ‘wat kan ik voor je doen’, want dan neem je hem weer in je eentje op je schouders).
Meer tips lees je hier.

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. We hebben al best wat aanmeldingen binnen voor onze online kennismakingsworkshop op 16 april. Ken jij ook iemand voor wie dit interessant is? Misschien iemand met interesse in de jaartraining? Kijk hier voor meer informatie en aanmelden voor deze workshop!

p.s.2. Ook dit jaar starten we weer een Jaartraining met inspirerende live bijeenkomsten in Utrecht. Krijg 10 dagen training door toptrainers uit het Nederlandstalige Oplossingsgericht Werken. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf