< terug Column

Luisteren

Ik hou van muziek. Ik luister er naar, zing graag, speel een beetje gitaar en schrijf liedjes over (voor mij) belangrijke thema’s. Toen ik nadacht over het thema van deze maand, kreeg ik de neiging er een liedje over te schrijven. En zo kwam ik erachter hoe belangrijk ‘luisteren’ blijkbaar voor me is. En niet alleen voor mij, denk ik.

Maar een liedje is misschien wat overdreven. En bovendien: zou ik het dan moeten zingen?

Daarom schrijf ik er maar een tip over 😉

Sinds ik oplossingsgericht werk, ben ik – ook in mijn privé sfeer – nogal gefocust op het luisteren. Ik let er op dat ik écht luister. En als ik hier geen rust/tijd/aandacht voor heb? Dan zeg ik dat gewoon.

En ik let er ook meer op of er naar míj geluisterd wordt. En hierdoor is me opgevallen dat er verschillende manier zijn waaruit blijkt dat iemand niet luistert. Overigens zijn het allemaal zaken waar ik me zelf ook wel eens schuldig aan maak J:

  • De ander wil er de hele tijd tussen komen om zelf iets te zeggen. En als dit niet lukt, ontstaat er zo’n glazige blik van: ik hoor je wel, maar in feite wacht ik mijn kans af tot ik zelf mag;
  • De ander reageert met: ‘Oh, dat herken ik! Ik had dat laatst ook!’ En gaat vervolgens verder met z’n eigen verhaal;
  • De ander vraagt iets dat ik net heb verteld;
  • De ander komt met advies dat niet aansluit bij wie ik ben;
  • De ander zegt tijdens je verhaal: oh, één moment! En roept naar zijn kinderen/partner etc. dat ze iets wel/niet moeten doen.

Omdat ik niet gecoacht word in deze gesprekken, is het allemaal zo’n probleem niet. Maar gek genoeg gebeuren sommige van deze voorbeelden óók in werksituaties!

Herken je het gedrag vanuit je omgeving? Of… vanuit jezelf :wink:?

Lees hier de tips over Oplossingsgericht luisteren!

Hartelijke groet,
Irene Lansdaal

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 2000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf