< terug Column

Maar wacht even! Ík ben hier de professional!

In 2008 volgde ik mijn allereerste basistraining in het Oplossingsgericht werken. Op een gegeven moment moesten we een oefening doen waarbij de deelnemers elkaar coachten.

Ik was goed bezig, al zeg ik het zelf. En mijn collega deelnemer vond dat ook, want ineens zei hij: bedankt, ik ben hier echt mee geholpen!

HUH? Maar we waren nog helemaal niet klaar!

Dus ik zei: ‘maar wacht even… het échte probleem is nog niet opgelost!’

Mijn collega zei: ‘dat weet ik niet… maar ik heb wel nieuwe inzichten gekregen en kan hiermee verder!’

‘Maar het is een patroon! Dit is een soort pleister plakken zonder de wond te genezen! We moeten naar de kern!’, reageerde ik.

Er ontstond een soort discussie en de trainer kwam erbij. Na ons aangehoord te hebben, vroeg ze aan me: ‘Wie bepaalt of het gesprek is afgerond?’

‘Ik!’, zei ik zonder aarzelen. ‘Want ik ben de professional!’.

Het moge duidelijk zijn dat ik de plank volledig missloeg. Want de cliënt/klant/student bepaalt natuurlijk of het voldoende nuttig is geweest. Die is namelijk óók professional. Over zijn eigen leven, wel te verstaan.

Ik had nog een lange weg te gaan 😊.

Herken je dat? Dat je denkt dat er meer aan de hand is en de ander daar niet aan wil? Lees hier dan de tips!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

p.s. In het nieuwe jaar eens een verrassende scholingsdag op jouw werk? Solvitas verzorgt allerlei Oplossingsgerichte workshops. Om kennis te maken met Oplossingsgericht werken, om te verdiepen, of op thema’s (bijv. feedback, beïnvloeden, vergaderen). Neem nu contact met me op, op irenelansdaal@solvitas.nl

p.s.2 Ben jij leidinggevende? De inschrijving voor de open training Oplossingsgericht Leidinggeven is geopend! Schrijf je nu in om je coachvaardigheden te vergroten, meer impact te maken met je advies en krachtig bij te kunnen sturen met behoud van de relatie. De training draait om verrassende en effectieve gespreksvaardigheden in relatie tot je medewerkers. De training start in maart 2022. Kijk hier voor inschrijven en meer info!

 

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf