< terug Column

Mag ik dan nooit gewoon zeggen wat ik vind?

Column Irene LansdaalWat een gelul dit, zeg! Als een student te laat is, dan zeg ik gewoon: ‘Morgen ben jij op tijd, vriend!’

Het is een grote vent die nog nét niet met z’n vuist op tafel slaat. Met zijn spreek-me-niet-tegen-houding maakt hij indruk. Ik moet een beetje om lachen om zijn opmerking, en met mij de hele groep.

Vooral omdat het zo herkenbaar is.

Studenten kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen. Steeds maar weer beloftes doen en niet nakomen, sociaal wenselijk gedrag, de verantwoordelijkheid buiten zichzelf leggen, niet in beweging komen, niet reflecteren etc.

En in plaats van dat je gewoon lekker mag zeggen wat je vindt, kom ik dan vertellen dat je dan moet gaan coachen?

Ik heb zelf ook best vaak iets gedacht over mijn studenten. En dan niet positief, ben ik bang. Meestal kon ik die gedachten wel ergens parkeren en open het gesprek in gaan. Maar soms lukte dat gewoon niet. Dan was ik zo gefrustreerd of geïrriteerd, dat ik dat dan maar gewoon zei.

Het probleem? De student blijkt totaal geen boodschap te hebben aan mijn mening.

Ja, ze knikken wel braaf en zeggen dat ze er iets aan zullen veranderen. Maar ze lopen de deur uit en zijn het alweer vergeten.

Dus ik heb de keuze: wil ik zeggen wat ik vind? Of wil ik iets doen dat effect heeft?

Sja…

Dus toen de docent zei: ‘Wat een gelul dit, zeg! Als een student te laat is, dan zeg ik gewoon: ‘Morgen ben jij op tijd, vriend!’’, was ik nieuwsgierig.

‘En? Werkt het?’, vroeg ik.

‘Nee, dat niet’, zei hij luchtig.

Iedereen moest weer lachen. Ook dít was herkenbaar.

‘Jammer! Als het werkt, is het super effectief en moet je vooral niet naar mij luisteren’, was mijn reactie. ‘Maar nou ja, als het niet werkt, is het misschien toch een idee om eens iets anders te proberen….’

En ik ging verder met de training.

Meer over ‘een ander aanpakken’ en tips voor wat daarna, vind je hier. Veel leesplezier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Wil jij nog kans maken op een gratis inspiratiesessie voor jouw team – een team dat we nog niet kennen – dan moet je snel zijn! De tour die ik maak, om te vieren dat we een boek hebben uitgebracht, zorgt inmiddels al voor een volle agenda. Neem dus snel contact op! (irenelansdaal@solvitas.nl)

Voorwaarden:
– minimaal 20 personen (maximaal 200)
– in mbo, hbo of wo
– bij een team dat nog niet bij ons bekend is
– in de Randstad (daarbuiten: overleg even wat mogelijk is)
– ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van de groepsgrootte

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf