< terug Column

Niet gemotiveerd

Het was bij één van mijn eerste trainingen. De groep was gematigd enthousiast. Dat gebeurt wel vaker. Een leidinggevende bedenkt dat het een goed idee is om een training Oplossingsgericht coachen aan te bieden (en dat is het ook 😊), maar het team wordt daar onbewust niet altijd voldoende in meegenomen. Het resultaat is een groep die – laten we zeggen – wat voorzichtig start met de training.

Op zich hoeft dat geen probleem te zijn: wij trainers kunnen daar wel wat mee.

Maar in deze groep zat een man die zei: ‘Ik ga over een half jaar met pensioen en eerlijk gezegd ben ik hier wel, maar ook weer niet. Het boeit me allemaal niet meer zo en ik heb dan ook geen leerdoelen.’

Echt leuk is dat natuurlijk niet. Voor mij als trainer niet, voor de groep misschien ook niet, maar vooral voor de deelnemer zelf niet.

Ik had hier als trainer natuurlijk op verschillende manieren op kunnen reageren. Een vraag als: ‘stel je voor dat het tóch nuttig is, waar zou je dat dan aan merken…?’ vind ik persoonlijk wat misplaatst en Oplossing-geforceerd.

Maar ‘wat doe je hier dan?’, is weer het andere uiterste 😉.

In dit geval heb ik vooral erkennend gereageerd. ‘Ja, kan ik me eigenlijk wel voorstellen…’, zei ik een beetje mijmerend (en dat was ook zo!). ‘Laten we er dan in elk geval een gezéllige dag van maken. Met heerlijke koffie, hoop ik.’ Waarop iedereen in lachen uitbarstte, want de koffie bleek op deze school niet zo’n succes.

De betreffende deelnemer deed gelukkig wel gewoon mee en was totaal niet storend. In de pauze koos ik ervoor bij hem te gaan zitten en een beetje contact te maken. We hadden een leuk gesprek over zijn aankomende pensioen en zijn laatste maanden hier. Ik kon het toch niet laten om een paar vragen te stellen over zijn wens voor zijn laatste periode hier. Want hoe hoopte hij dat die zouden lopen?

Na deze pauze leek er iets veranderd, al kon ik er geen vinger op leggen. We hadden meer verbinding, dacht ik. Zoiets. Aan het eind van de dag vroeg ik wat de training had opgeleverd. De bijna-gepensioneerde Bert zei: ‘Je weet dat ik niet al te hoge verwachtingen had van deze dag, maar tot mijn verbazing heb ik best veel nieuwe dingen geleerd!’

‘Oh oh,’ zei ik grijnzend. ‘Dat hadden we niet afgesproken, hè Bert? We zouden er vooral een léuke dag van maken, geen nuttige!’

‘Ook dát is gelukt,’ zei Bert tevreden.

Mijn dag was goed.

Meer tips over het omgaan met niet gemotiveerde mensen lees je hier. Veel leesplezier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. We weten al zeker dat ook de 11e editie van de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken door zal gaan. Zorg dat je er snel bij bent en deze niet hoeft te missen! Kijk hier voor meer info en aanmelden.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 2000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf