< terug Column

Niet in beweging te krijgen

Tegenover me zit Sandra. Ze is 7e jaars-student en moet nog vakken uit het 2e, 3e en 4e jaar afronden.

Ik begeleid haar al een aantal jaar en net als ieder jaar begint ze ook nu weer vol goede moed. ‘Dit jaar gaat het echt lukken!’

We hebben (weer) een goed gesprek en maken (weer) afspraken over wat ze gaat doen en hoe ze het gaat aanpakken.

Ik stop (weer) veel tijd in Sandra en raak hoe langer gefrustreerder omdat we geen stap vooruit komen. Want bij iedere vervolgafspraak blijkt dat ‘het weer niet gelukt is’.

Ik wil weten waarom niet en krijg allemaal verhalen. Over drukte op het werk, problemen in het gezin, een zieke kat of een man die voor zijn werk op reis moest. Het maakt niet eens uit of ze waar zijn of niet: het is gewoon frustrerend!

Sterker nog: ik word een beetje bozig op Sandra.

Ik ga er steeds strakker opzitten. Nog betere afspraken maken, elkaar vaker ontmoeten zodat ze een stok achter de deur heeft (want dat helpt, heeft ze eens gezegd), duidelijke deadlines stellen…

Trekken aan een dood paard wil ik het niet noemen, maar echt levend voelt het ook niet.

Uiteindelijk studeert ze af. Dat hoor ik van anderen. Want op de een of andere manier heeft Sandra er niet aan gedacht om me dat te laten weten. Of me te bedanken.

Ik heb voor mezelf maar een chocoladereep gehaald om het te vieren en nam me voor dat ik dit op deze manier niet meer zou doen.

Ik heb mezelf aan dit voornemen gehouden. Want vanaf het moment dat leerde dat het anders kon is dit NOOIT meer gebeurd en het zal ook NOOIT meer gebeuren. Ik ben gekke Henkie niet 😊!

Hoe je een ander dan wel in beweging krijgt? Lees hier de tips!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. We geven op dit moment regelmatig digitale kennismakingsworkshops over Oplossingsgerichte coaching. Leuk en nuttig voor een team- of cursusmiddag! Ken jij iemand voor wie dit op zijn of haar werk misschien interessant is? Ik vertel graag meer over de mogelijkheden! irenelansdaal@solvitas.nl

p.s. 2  In 2021 start er ook weer een Jaartraining! Wil jij helemaal thuisraken in het Oplossingsgericht Coachen en Werken, kijk dan hier voor meer informatie en aanmelden!

p.s.3 Ben je leidinggevende en wil je met Oplossingsgericht leidinggeven meer en makkelijker doelen bereiken met je team? Meld je dan hier vrijblijvend en voorlopig aan, en dan nemen we contact met je op als we kunnen gaan plannen (coronasituatie en voldoende aanmeldingen).

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf