< terug Column

Onbedoeld geweld

Jaren geleden was ik in gesprek met een student die ooit een beslissing had genomen, waarvoor ze zich schaamde en waarover ze zich enorm schuldig voelde. Er was niemand die van dit geheim af wist, behalve haar partner. En hij worstelde met dezelfde gevoelens, waardoor ze het lastig vond om het met hem te bespreken. Ze stond hierin alleen en zakte steeds dieper weg in haar nare gevoelens.

Let op: ik werkte al een tijdje Oplossingsgericht, maar blijkbaar was ik dat even vergeten. Want ik gaf een advies. Een goed advies, vond ik zelf. En dat vind ik eigenlijk nog steeds (al zou ik dat nooit hardop uitspreken 🙂 ).

Maar de student vond dat niet. En dus reageerde ze voorzichtig met een ‘ja, maar…’.

Ik hoorde het niet, of wilde het niet horen.

Want… ik had écht een goed advies. Terugkijkend schaam ik me een beetje, maar goed. Ik vertel dapper verder (het wordt nog erger).

Ik herhaalde mijn advies met meer nadruk. Gevolgd door (uiteraard) de 2e ‘ja, maar…’

En weer hoorde ik het niet, of koos ik ervoor om het te negeren. Want ik had écht (maar dan ook écht) een goed advies!! Ik drong dus nog wat verder aan.

Bij de 3e ‘ja, maar… ‘ werd ik wakker. Wat was ik nou het doen? Waar was ik mee bezig? Hoe vaak moet iemand zeggen ‘nee bedankt’ (want dat zei ze natuurlijk), voordat ik luister?

Hoe aardig ik het ook bedoelde, in feit ramde ik met duizend goede bedoelingen wel even mijn mening door haar strot.

En zo kan een goed bedoeld advies ineens voelen als een beetje geweld. Volledig onbedoeld natuurlijk. Want we willen iemand écht helpen!

Ik heb hier echt van geleerd. Voordat ik iets zeg, luister ik. En dan ook echt. In plaats van een oplossing te willen forceren of iemand te willen duwen. Want – zo blijkt – dat werkt niet. Ik word zelf ook niet graag gepusht.

Wat je kunt doen als je dit herkent? Tips lees je hier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. De gratis kennismakingsworkshop Oplossingsgericht Coachen op 17 mei is vol, maar op 3 juni en 24 september zijn er nog nèt een paar plekjes. De workshop wordt gemiddeld gewaardeerd met een 9,2! Ken jij nog iemand voor wie dit interessant is? Kijk hier voor meer info en inschrijven.

p.s.2. Heb jij je al ingeschreven voor de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken? Dit jaarprogramma traint je zó compleet in de Oplossingsgerichte aanpak dat je daarna niet meer anders kàn. Geniet van inspirerende trainers en toppers uit het Nederlandstalige Oplossingsgericht werken. Wees er op tijd bij en kijk hier voor meer info en aanmelden.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf