< terug Tip

Uitstellen van je advies

Een collega, je dochter, leerling of cliënt vertelt over een probleem. En jij voelt een keigoed advies in je opkomen. Je hebt een stemmetje in je achterhoofd dat zegt dat direct advies geven niet altijd een goed idee is. Ai… nu zegt de ander ook nog ‘Heb jij misschien een goed advies’? Alle deuren staan open om te doen wat we gewend zijn, namelijk het advies geven. Wil je dit tóch niet? Of wil je het eigenlijk wèl ; ) maar wil je ook weten wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je advies wordt overgenomen? Lees dan deze 2 tips!

1. Schrijf je advies even op

Noteer met steekwoorden je advies. Je kunt je dan concentreren op het gesprek en kunt later kijken of het nog van toepassing is.

NB : Vaak denk ik later ‘maar goed dat ik dat advies niet gegeven heb, dat was echt suf geweest!’ (maar dat kan natuurlijk ook aan mijn adviezen liggen ; )

2. Regel mandaat of schakel door met een vraag

Mandaat

  •  ‘Tuurlijk wil ik je advies geven. Vind je het goed dat ik eerst wat vragen stel, zodat mijn advies ook echt past op wat je wil?’
  • ‘Zeker heb ik advies en dat wil ik je ook geven. Als we even wat dingen doornemen kan ik zorgen dat het ook echt goed advies is waar je wat aan hebt. Zullen we dat doen?’

Doorschakelen

  • ‘Zeker heb ik dat. Dus als ik het goed begrijp is wat je wil bereiken ….. ?’
  • ‘Natuurlijk wil ik even met je meedenken. Wat zou je willen dat mijn advies precies oplevert? Waar ben je naar op zoek?’
  • ‘Ja hoor. Het lijkt me een lastige situatie, en het klinkt alsof je zelf al goed erover hebt nagedacht. Wat weet je al over … (wat al werkt / hoe je het aan wil pakken)?’

Je kunt nu Oplossingsgerichte vragen stellen over nut, doel, gewenste situatie en wat er al is.
Ook als je taak is om advies te geven (omdat je expert bent), zullen je gesprekken hier effectiever van worden, en je adviezen beter!

NB : Er zijn wat extra stappen en vragen die je goed kunt inzetten bij het adviseren, maar daarover weer een andere keer.

Maar je weet al wat het meest belangrijk is voordat je een advies geeft: aansluiten, luisteren en waar mogelijk wat verduidelijkende vragen stellen  over het doel en alles dat al bekend en/of geprobeerd is. Dit scheelt een slok op een spreekwoordelijke borrel!

Succes en fijne dag!

Leuk als je deze tip deelt.
Zo help je een ander met informatie en worden wij beter gevonden 🙂

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 2000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf