< terug Column

Opstarten maar!

Het is de eerste blog na de zomer en daarom is het wel handig om te beginnen over het opstarten van een coachgesprek of – traject. Hoe doe je dat eigenlijk?

Ik moet daarbij altijd terugdenken aan een traject een aantal jaren geleden. Toen ik nog als studentendecaan werkte, had ik een student die me altijd veel energie kostte. Na het gesprek was zij tevreden en ik uitgeput. Bovendien vroeg ik me af of ik nou écht geholpen had…. Ken je dat?

Op een dag was ik met een collega in de lunchpauze aan het wandelen en we hadden het over deze student. Hij vroeg mij: ‘Waar komt ze eigenlijk voor? Wat komt ze halen?’. Ik kan me herinneren dat ik stil ging staan en zei: ‘Geen idee eigenlijk’.

Want wat gebeurde er altijd? Zij kwam binnen, gooide een paar problemen op tafel en ik pakte ze op. Eén voor één. Geen moment heb ik gevraagd waarvoor ze eigenlijk kwám. Ik ging er gewoon vanuit dat ze kwam voor het oplossen van haar problemen (wat overigens onmogelijk was).

Dát ging ik nu anders doen!

De eerstvolgende keer dat deze student kwam, vroeg ik: ‘Waar hoop je op voor dit gesprek?’, of iets in die richting. Wat de studente toen zei, is me altijd bijgebleven. Ze trok haar schouders op en zei: ‘Oh, gewoon even een update geven…’. En vervolgens gaf ze de update en verdween: net zo tevreden als altijd. En ik? Ik had al mijn energie nog, maar vroeg me wel af of het gesprek had geholpen. Maar dat vroeg ik me bij haar eigenlijk altijd af.  De volgende keer zou ik daar aanvullend nog wel wat op doorvragen.

Uiteindelijk maakt het mij namelijk niet zoveel uit wat we doen in een coachgesprek, als het voor de ander maar nuttig is en echt verder helpt. En dan wil ik natuurlijk ook wel weten hóe dat dan nuttig is en/of wat dan precies helpt, zodat ik weet waar ik meer van kan doen (en waar ik mee kan stoppen).

Ook in een training zal ik altijd eerst starten met de doelen. Of, zoals Fredrike Bannink het zegt: bij Oplossingsgericht werken begin je bij het eind.

En dan doorvragen hè? Want daar ligt vaak de kracht ????.

Tips over het starten van een coachgesprek of – traject, vind je hier. Veel plezier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf