< terug Column

Opzij, opzij, opzij… we hebben ongelooflijke haast!

Je kent het wel: druk, druk, druk! 20 gesprekken in 3 uur… de klok tikt door!

Ik had als studentendecaan de luxe dat ik een uur per gesprek had. Inclusief het schrijven van een rapportage in ons systeem, maar toch.

Toen ik mijn gesprekken meer Oplossingsgericht ging voeren, merkte ik dat deze langzaam maar zeker steeds korter werden. Tot ik doorgaans aan een kwartier genoeg had.

En ook uit voorzichtig onderzoek blijkt: Oplossingsgerichte gesprekken duren korter dan ‘probleemgerichte’ gesprekken. Het heet oorspronkelijk niet voor niets KOT (korte oplossingsgerichte therapie).

En eerlijk? Een advies geven is áltijd sneller. Alleen doet de ander er meestal niks mee, dus je schiet er niet zoveel mee op. Toch kan het soms nuttig zijn om een goed advies te geven en laat je door mij dus vooral niet vertellen dat dát niet de bedoeling is.

Kies je echter voor coachen, dan heb je íets meer tijd nodig. Maar heel veel meer hoeft echt niet altijd. En geloof mij: hoe meer je oefent, hoe efficiënter je wordt. Alle begin is moeilijk en je draait daardoor in een gesprek soms rondjes of komt niet tot de kern van het gesprek (let op: dit heeft niks te maken met de kern van het probleem 😉).

Toch kan tijd wel écht een belemmering zijn om het te gaan toepassen. Daarom één tip: voer niet een volledig Oplossingsgericht gesprek, maar probeer in ieder gesprek 1 of 2 nieuwe dingetjes uit. Tot die helemaal normaal voelen. Dan voeg je iets toe.

Dit helpt om heel langzaam maar zeker steeds Oplossingsgerichter én sneller te worden.

Hierbij nog wat tips om in minder tijd meer te bereiken. Veel plezier!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

p.s.  Op 11 maart start de open training voor leidinggevenden. Met Oplossingsgericht leidinggeven krijg je krachtige tools in handen om te coachen èn bij te sturen. Gemiddeld gewaardeerd met een 9. Er zijn nog een paar plekjes, dus meld je nu direct aan! Kijk hier voor info en aanmelden

p.s.2. Dit jaar was onze Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken dik overschreven… ben jij er dit jaar op tijd bij? Je kunt je nu aanmelden voor de licht vernieuwde Jaartraining (10e jaargang) die na de zomer start. Kijk nu voor meer info en inschrijven!

Eerst nog eens kennismaken met Solvitas en Oplossingsgericht Coachen? Schrijf je dan in voor onze gratis online kennismakingsworkshop (22 feb of 8 apr).

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf