< terug Column

Schaal

‘Ik wil graag meer deelnemers voor mijn training!’
Een deelnemer kijkt me verwachtingsvol aan. Ik ga namelijk de schaalvraag voordoen in de groep en heb gevraagd wie een doel wil inbrengen zodat ik daarop kan coachen. Deze deelnemer stak meteen zijn hand op en we gingen aan de slag met zijn doel: meer deelnemers voor zijn training.

Oeps.

Dat bleek niet te kunnen.

Ik heb er nog wel wat van gebakken uiteindelijk, en ik denk dat niemand doorhad dat het eigenlijk niet werkte. Maar ik wel. Alleen had ik niet direct door wat er nu zo moeizaam ging (ik weet het! Geen Oplossingsgerichte gedachte… ).

Gelukkig is dit al heel wat jaren geleden en ik realiseerde me toen hoe belangrijk het is dat het doel (geheel) binnen de invloedssfeer ligt. Waar coach ik dan eigenlijk op? Ik had dus eerst een tussenvraag moeten stellen. Iets als: hoe hoop je dat ons gesprek je hierbij verder helpt? Zoiets.

Jammer dat dit soort leermomenten vaak een beetje pijnlijk zijn. Gelukkig gaat het meestal goed.

Wat vaker gebeurt tijdens zo’n zogenoemde demo, is dat halverwege de schaalvraag het doel verandert. Dit is gelukkig heel normaal en daarom ook fijn als dat gebeurt. Dan zien de deelnemers dat ook meteen (en dat is vaak krachtiger dan het vertellen).

De schaalvraag… zo’n fijne techniek en zo vaak verkeerd begrepen of toegepast. Prettig, omdat het structuur biedt en je naar het papier kijkt in plaats van naar elkaar. Of je wandelt hem: ook leuk! En waarom werken met cijfers als het ook met symbolen of emoticons kan? De schaalvraag biedt zoveel en daarom hou ik er een beetje van.

Vast een kleine tip? Begin niet met waar de ander nu staat, maarrr….. met waar hij heen wil. Beschrijf de 10!

Lees hier nog meer tips over de schaalvraag en haal er het maximale uit!

Veel plezier!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf