< terug Column

Sociaal wenselijk gedrag

Ze zou een planning maken, dat had ze beloofd. Ze zou het echt doen deze keer. Ze had het wel vaker beloofd, maar deed het dan niet. Er was steeds iets tussen gekomen, of wat dan ook. Verder onbelangrijk. Deze keer zou het dan echt gaan gebeuren. Echt waar. Beloofd.

Maar het gebeurde niet. Weer niet!

Zucht.

Op dat moment was ik geïrriteerd, laat ik daar maar meteen voor uitkomen. Ik ben ook maar een mens 😉.

Later, toen ik Oplossingsgerichter en dus wijzer was, zag ik hoe het zat. Ze wilde helemaal geen planning maken. Ze had alleen gezégd dat ze dat ging doen om mij tevreden te stellen. Of omdat ze dacht dat dat van haar verwacht werd. En misschien ook wel om van het gezeur af te zijn. Mijn gezeur dus.

Had ik dat in de gaten? Waarschijnlijk niet.
Had ik het kunnen weten? Waarschijnlijk wel.

Als ik goed op had opgelet, had ik waarschijnlijk kunnen zien dat ze van het idee om een planning te maken, helemaal niet zo enthousiast werd. Dat ze er niet per sé de toegevoegde waarde van inzag. En dat ze het dus zei om mij tevreden te stellen.

Dus nu doe ik het anders. Ik let goed op. En als de student over een planning begint, vraag ik bijvoorbeeld: ‘Wat zou een planning voor jou veranderen? Wat voor verschil zou dat maken? Wat zou het effect zijn?’ Zoiets. Zodat ik écht snap wat het toevoegt. En zodat ik eventueel, als ik iets van aarzeling bemerk, kan vragen: ‘Een planning is maar een middel natuurlijk. Voor de een werkt het en voor de ander niet. Ik ben nieuwsgierig… wat werkt eigenlijk het beste voor jóu?’

Zoiets kleins, maar toch zoiets groots. Want ja… het vraagt van mij om los te laten wat ik geloof dat goed is voor de ander. Het vraagt om te vertróuwen op de ander. En dat is een hele kunst op zich.

Maar als het lukt, dan verandert alles. En dat is werkelijk fantastisch, vind ik.

Meer tips over omgaan met sociaal wenselijke antwoorden en gedrag, lees je hier. Veel leesplezier!

Hartelijke groeten,

Irene Lansdaal
Solvitas

p.s. Zoekt jouw team nog een leuke invulling van een teamdag? Ga met ons in gesprek over de mogelijkheden! Bel of mail Irene Lansdaal op 06-52035046 of irenelansdaal@solvitas.nl

p.s.2 De inchrijving voor de nieuwe Jaartraining loopt! De 11e editie van de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken start op 6 oktober 2023. Tien geweldige opleidingsdagen door toptrainers uit het Nederlandstalige Oplossingsgericht werken. Kijk nu hier!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf