< terug Column

Traag!!

Er zijn mensen die Oplossingsgericht leren werken vanuit de technieken èn mensen die dat leren vanuit de basishouding.

De mensen die leren vanuit de basishouding, snappen vaak meteen waar het bij het Oplossingsgericht werken werkelijk om gaat. Zij hebben van nature al veel vertrouwen in de ander, kunnen hun eigen ego (en daarmee hun eigen mening en oplossingen) opzij zetten en werkelijk bij de ander aansluiten en gebruik maken van wat er al is.

Helaas had ik dat niet. En ondanks mijn ego (ja helaas), leerde ik de technieken en ging ik deze (op een nogal houterige manier) toepassen. Héél langzaam veranderde dit en kreeg ik een gevoel bij de basishouding. En nog veel langzamer aan werd deze houding in mijn gesprekken belangrijker dan de technieken. En nu? Nu kan ik me eigenlijk niet eens voorstellen hoe ik ooit níet vanuit deze houding kon werken ????.

Het voordeel van het feit dat ik zelf redelijk talentloos was, is dat ik mijn deelnemers heel goed snap als ze qua basishouding even uit de bocht vliegen. Bijvoorbeeld als ik de volgende conversatie hoor:

‘Ik vind het gewoon heel lastig… het kost me zoveel moeite!’

‘Oh… En wanneer gaat het wél goed?’

Typisch gevalletje van oplossingsgeforceerd-heid (uhm… is dat een goed woord ?????). En hoewel het te begrijpen is, grijp ik in een training wel even in als ik dit hoor. Want het is vrijwel altijd nodig om eerst even te vertragen. Te erkennen. Werkelijk te luisteren en bij iemand aan te sluiten. En pas daarná kun je doorschakelen. Lees er hier meer over. Geloof me als ik je zeg dat je dan uiteindelijk (veel) sneller gaat.

En die basishouding? Houd moed, die komt er meer en meer als je Oplossingsgericht werkt! ????

Fijne dag!!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Steeds vaker worden we gevraagd om een heel team of zelfs een hele organisatie te trainen. Kun je je voorstellen wat de impact hiervan is? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf