Ben jij inzetbaar als Trainer in Oplossingsgerichte gespreksvoering en kennen we jou nog niet? 

Solvitas is een gespecialiseerd trainingsbureau in Oplossingsgericht trainen. We trainen professionals die voor hun werk anderen coachen, begeleiden, adviseren of aansturen. Wij trainen alléén in Oplossingsgericht Werken, verder niet! 

We groeien en hebben dus steeds meer werk voor mensen die voor ons kunnen trainen. Gelukkig zijn we nog wel zo klein dat we op een persoonlijke manier met elkaar werken, en dat willen we ook zo houden. En we zijn vakidioten… we willen zo goed mogelijk trainen èn zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor Oplossingsgericht Werken.

Antwoord op enkele veel gestelde vragen… 

 1. Ik ben nog geen zelfstandige / zzp-er. Kan ik dan wel voor jullie werken? 
Jazeker! Meerdere trainers die voor ons trainen zijn zo begonnen. Wordt het serieus, dan moet je wel die stap gaan maken… Wij hebben (vooralsnog) geen trainers in dienst.

NB : Overigens… ben je al langere tijd zelfstandige, en gewend om rechtstreeks aan de eindklant te leveren? Dan past het helaas vaak niet meer zo goed om te werken voor een bureau (zoals Solvitas is). Qua tarief en insteek sluit het in de praktijk meestal niet zo goed meer aan. Ons jasje is dan als het ware te klein voor jou.

2. Ik ben nog niet of niet zo goed thuis in Oplossingsgericht Werken. Wat zijn dan de mogelijkheden?
Wij zijn echt vakidioten… het Oplossingsgericht Werken moet als het ware door je aderen stromen. Een deel van onze trainers heeft bij ons de Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken gedaan om (verder) thuis te raken in het Oplossingsgericht Werken.

NB: je mag uiteraard ook ergens anders getraind zijn/worden, maar ook dan moet het gaan om een substantieel traject (of veel praktijkervaring).

Even 2 waarschuwingen:

* Als je de Jaartraining overweegt te gaan doen, doe dat dan echt voor jezèlf. Omdat je het Oplossingsgericht Coachen en Werken gewoon heel graag wil leren. Doe dit dus niet ‘om trainer bij Solvitas te worden’, want we willen teleurstelling voorkomen. We weten immers niet hoe het klikt en het allemaal verder loopt…

* Thuis raken in Oplossingsgericht Coachen en Werken wordt heel vaak onderschat. Het duurt meestal wel een flinke tijd – waarbij je het ook toepast in de praktijk – om het helemaal in de vingers te krijgen. En vooral ook kost het tijd om er echt genoeg ervaring mee te hebben om genoeg boven de materie te staan om er training in te geven. Dit is dus geen snelle weg naar trainerschap, maar meer iets dat je kiest voor de lange termijn. Solvitas gaat overigens ook voor de lange termijn verbinding met haar trainers!

 3. Ik heb nog niet veel ervaring als trainer, maar ben wel al erg goed thuis in Oplossingsgericht Werken. Hoe zit het dan?
Dit wisselt enorm. We hebben geen interne trainersopleiding (wij adviseren hiervoor overigens de trainersopleiding van Karin de Galan. Zijn we erg enthousiast over).
Wel begeleiden wij – met maatwerk – iedere trainer die bij ons start. Soms is daar weinig voor nodig, soms meer.

Intern hebben wij een trainer die aankomende trainers kan coachen en begeleiden. Ook is het vaak mogelijk bij trainingen te kijken en te starten met co-trainen. Sowieso zorgen we dat je je helemaal thuis voelt in de ons materiaal, programma en Solvitas-stijl van werken.

Willen we dit gaan doen, dan willen we je in principe wel eerst voor een groep zien. Dat kan omdat je al traint en we een keer komen kijken. Of je organiseert een workshop (bijvoorbeeld voor een groep vrienden en bekenden) waar we je in actie kunnen zien.

Belangrijk is ook dat je echt graag met groepen werkt en daaraan energie geeft en ontleent. Sommige mensen zijn hele goed Oplossingsgerichte coaches met veel liefde  voor het Oplossingsgericht Werken, maar worden ongelukkig als trainer. Zeker omdat we ook wel eens groepen hebben die je met enthousiasme, vaart en humor moet verleiden zich open te stellen.

 4. Ik ben al heel ervaren als trainer of coach, en al heel goed thuis in andere methodieken (bijvoorbeeld NLP of motiverende gespreksvoering). Kan ik dan ook voor jullie trainen?
Ik moet bekennen dat wij echt best eh…fanatiek zijn als het gaat om de Oplossingsgerichte methode. Onze ervaring is dat trainers die eclectisch zijn opgeleid het vaak niet prettig vinden om ‘puristisch’ te werken. En dat is wel wat wij willen van onze trainers. We zijn immers specialist…

En wij vinden ook dat als je traint in Oplossingsgericht Coachen, je bijvoorbeeld niet in je eigen praktijk wat heel anders kunt doen. Of morgen lesgeeft in een andere coachmethodiek. Dan is het in onze optiek onvoldoende congruent als je de Oplossingsgerichte aanpak staat te trainen.

Kortom, we zoeken mensen die echt de liefde voelen voor Oplossingsgericht Werken. En dan kan het prima dat je uit NLP o.i.d. komt, maar het is beter om pas naar Solvitas te kijken als je in je hart een keuze voor Oplossingsgericht Werken hebt gemaakt!

NB : Overigens… ben je al langere tijd zelfstandige, en gewend om rechtstreeks aan de eindklant te leveren? Dan past het helaas vaak niet meer zo goed om te werken voor een bureau (zoals Solvitas is). Qua tarief en insteek sluit het in de praktijk meestal niet zo goed meer aan. Ons jasje is dan als het ware te klein voor jou.

5. Ik werk al voor andere bureaus als trainer in Oplossingsgericht werken. Kan ik dan ook nog voor jullie trainen?
In principe niet. Omdat wij onze eigen unieke methode hebben, hebben we de afspraak met onze trainers dat als zij voor Solvitas werken, zij niet voor andere bureaus kunnen trainen in Oplossingsgericht werken. In iets anders trainen dan in Oplossingsgericht werken kan wel.

 6. Hoeveel kan ik voor Solvitas trainen?
Ah… een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Sommige trainers werken maar eens in de zoveel tijd voor ons, anderen meerdere keren per week. Hangt van heel veel factoren af.

Overigens hebben al onze trainers sowieso andere bronnen van inkomen. Bijvoorbeeld een eigen coachpraktijk (Solvitas doet geen coaching),  trainen in iets anders dan Oplossingsgericht Werken, ontvangen pensioen, of hebben een deeltijdbaan.

 

Tot slot: wij zoeken op dit moment vooral trainers met ervaring in (of aanwijsbare verwantschap met) het onderwijs.

Ik hoop dat deze vragen en antwoorden een beetje behulpzaam waren om een iets beter beeld te krijgen van de mogelijkheden. Maar in een gesprek komen we allebei sneller meer te weten!

Neem contact met me op, vertel daarin wat over jezelf en wat je zoekt bij Solvitas, en dan kunnen we een telefonische of live afspraak plannen! Mail mij dan even: corahagen@solvitas.nl

Bedankt alvast, en tot ziens! 


Cora
Hagen

Cora HagenIk ben compagnon bij Solvitas, en verantwoordelijk voor de operatie en trainers binnen Solvitas, en maak veel van ons (unieke) opleidingsmateriaal.

 

Klanten van Solvitas...

[gs_logo logo_cat=”home”]