< terug Training

Oplossingsgericht Coachen en Werken voor HR-professionals

11 dagdelen
 • Heb je weinig tijd en wel veel mensen die jouw advies goed kunnen gebruiken? 
 • Heb je te maken met ‘eigenwijze’ leidinggevenden met problemen op hun afdeling? 
 • Voer je veel gesprekken? 

Als HR-professional heb je vaak géén of beperkt hiërarchisch mandaat

Maar in je gesprekken met leidinggevenden en medewerkers wil je natuurlijk wel van alles voor elkaar krijgen... In deze training krijg je concrete gesprekstechnieken aangereikt om deze gesprekken lichter en effectiever te maken. Deze technieken komen uit het Oplossingsgericht Coachen en Werken en zorgen ervoor dat je met minder moeite méébereikt! 

Organisatievernieuwing 

Daarnaast geeft het Oplossingsgericht gedachtegoed ook een andere kijk op HR in z’n algemeen (HR-visie) en op bepaalde HR-instrumenten. Dit wordt ook in de training behandeld. Dit is bij uitstek nuttig voor organisatievernieuwing waarbij de wens is de betrokkenheid en het eigenaarschap van werknemers te vergroten. 

1. Wat levert deze training op? 

 • Effectieve Oplossingsgerichte gesprekstechnieken voor coachen, adviseren, beïnvloeden en aansturen.
  NB: dit is inclusief concrete gesprekstools voor leidinggevenden, zodat je managers bij hun gesprekken kunt ondersteunen. 
 • Concrete tools voor lastige situaties zoals bij niet gemotiveerde, passieve of klagende gesprekspartners. 
 • Vergroting van vaardigheden die passen bij eigentijdse organisaties met focus op resultaatgerichte samenwerking, ruimte voor autonomie en stimulering van eigenaarschap en zelfredzaamheid. 
 • Oplossingsgericht Coachen Werken levert de HR-professional tijd en energie op.
   

2. Voor wie

Deze training is voor HR-professionals; HR-adviseurs, -managers, personeelsadviseurs, opleidingsadviseurs, P&O adviseurs etc.

Het maakt niet uit of de deelnemers wel of niet ervaren zijn. De gesprekstechnieken vanuit het Oplossingsgericht Coachen en Oplossingsgericht Werken zijn vrijwel altijd geheel of grotendeels onbekend. Er wordt gewerkt met eigen casuïstiek van de deelnemers, en die is meestal onderling erg herkenbaar en interessant om te bespreken. Ook is het materiaal van Solvitas uniek en biedt gegarandeerd nieuwe inzichten.

Het is een incompany training. 
Het is geen probleem om deelnemers van verschillende teams aan de workshop deel te laten nemen.
 

3. Waarover gaat de training? 

 • Oplossingsgericht Sturen en Beïnvloeden. Effectieve gesprekstechnieken om met behoud van de relatie je gesprekspartner(s) te bewegen tot ander gedrag of betere resultaten. Inclusief het omgaan met lastige reacties in dit soort gesprekken. 
 • De Solvitas Mandaatmeter. Inzicht in welke interventies werken in verschillende gespreks- en overlegsituaties. 
 • Oplossingsgericht Coachen, zodat de ander aan het werk wordt gezet door jouw coaching. De Checklist voor de Oplossingsgerichte coachvraag, de schaalvraag, de Ladder van Cladder, uitvragen nut/doel/successen etc. Technieken en basishouding. 
 • Oplossingsgericht adviseren, zodat je gesprekspartners vaker met eigen oplossingen komen óf dat je (nog) meer resultaat hebt met je advies. 
 • De uitgangspunten van Oplossingsgericht leidinggeven en de mogelijkheden voor betere resultaten in een team. Oplossingsgerichte visie op HR.

4. Werkwijze 

 • Korte theorie, veel oefenen en interactie. 
 • Er wordt gewerkt met eigen casuïstiek van de deelnemers 
 • De bijeenkomsten worden verspreid gehouden (met 2 tot 5 weken ertussen) zodat er tussentijds ruimte is om het geleerde toe te passen in de praktijk en daarmee ervaring op te doen. Sommige bijeenkomsten zijn hele dagen, andere zijn meestal dagdelen.

5. Overige informatie 

 • Is niet iedereen enthousiast over het idee van deze training? Laat ons eerst een kennismakingsworkshop doen. Dat maakt mensen enthousiast, of je laat mensen vrij of ze daarna wel of niet mee willen doen. 
 • Deze training wordt gemiddeld gewaardeerd met een 9,1 en aanbevolen voor anderen met een 9,2. 
 • Na deze training kunnen er ook HR-masterclasses worden gevolgd over bijvoorbeeld: Oplossingsgerichte verzuimbegeleiding, bemiddelen, Ontwikkelen en beoordelen en Loopbaancoaching. Dit is ook een goede manier om kennis levend te houden en aan te vullen.  
 • Een andere optie voor borging is casuïstiekbijeenkomsten en opfrisworkshops en intervisie.  
 • Intervisie wordt soms ook al tijdens de training gestart. Dit versterkt enorm wat er geleerd is en de toepassing daarvan in de praktijk. Intervisie is voor HR-professionals erg nuttig omdat zij steeds opnieuw in verschillende en veranderende praktijksituaties hun weg moeten vinden en invloed moeten uitoefenen. 

 

Quotes van deelnemers aan deze training

“Duidelijke uitleg, goede balans tussen theorie en oefening”
“Fijne trainingen! Het helpt me zeker in mijn werk en het positief gesprekken voeren met mensen”
“Veel ruimte voor inbreng, oefenen en praktijk”
“Mooie methode. Prettige en deskundige trainers en intervisiebegeleiders”
“Inspirerend!”
“Niets veranderen, alles sloot goed aan”
“Trainer is enthousiast met gedegen kennis, toegankelijk en vrolijk”
“Veel handvatten ontvangen voor deze nieuwe aanpak van gesprekken”
“Goede verbinding theorie en praktijk”

 

Naar alle trainingen voor HR-professionals

Meer weten of offerte
aanvragen?
Bel met Irene Lansdaal

Je krijgt met één gesprek zicht op de mogelijkheden voor jou of je team!

06 - 520 350 46 Contactformulier Binnen 2 werkdagen reactie!

Bekijk ook deze trainingen

Basistraining Beïnvloeden, adviseren en coachen voor leerplichtambtenaren, -consulenten en RMC trajectbegeleiders Incompany, 5 of 6 dagdelen
Kennismakingworkshop Workshop Oplossingsgericht Coachen voor Coaches of Mentoren 1 dagdeel

Nieuwsgierig naar Oplossingsgericht Coachen? In een dagdeel kan jouw team laagdrempelig kennismaken en direct al praktische tips opdoen!

Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Begeleiden van cliënten Ongeveer 10 dagen

Voor een groep van deelnemers die het Oplossingsgerichte Coachen en Begeleiden van cliënten hélemaal in de vingers wil krijgen of specialist wil worden op dit vlak: 10 dagen door topdocenten in het Nederlandstalig Oplossingsgericht Werken.

Training Oplossingsgericht Sturen voor sociaal werkers | Drang & Dwang 3 dagdelen (9 SKJ punten)

Deze training gaat over de situaties waarin het van groot belang is om de cliënt tot ander handelen aan te zetten, en waarin dat lastig lukt. De deelnemers krijgen praktische technieken aangereikt vanuit Oplossingsgericht Sturen en Beïnvloeden. (Stijgende belangstelling voor deze training!)