< terug Column

Uit de inhoud!

Iedereen die íets weet van Oplossingsgericht coachen, weet dat er in een gesprek 2 experts zijn. Je gesprekspartner gaat in beginsel over de inhoud, jij over het proces.

Leuk idee. Echt. Maar dan komt de ander met zijn verhaal en je hebt meteen een mening. Of een advies. Of je vraagt je af hoe het nou precies zit. En voor je het weet heb je het met elkaar over de casus die je bespreekt.

Hoe minder we weten, of hoe minder we snappen van het verhaal van de ander, hoe meer het ons helpt om uit de inhoud te blijven en ‘leeg’ te luisteren.

In feite vraagt Oplossingsgericht coachen een beetje dommigheid. En omdat we zo graag slim willen zijn, is deze lastig. Ook voor ondergetekende ????.

Wat ik in trainingen nog wel eens merk, is dat mensen dóórhebben dat het niet de bedoeling is dat ze advies geven. Ze kiezen dan voor het stellen van een vraag. Maar helaas zit dat advies daar dan in verstopt. Bijvoorbeeld: ‘heb je al overwogen om …. te doen?’.

Leeg is leeg, dus negeer je eigen gedachten en adviezen en blijf bij de ander.

Wat mij betreft is dit het aller moeilijkste van het leren van Oplossingsgericht coachen!

Maar wees gerust! Als het je is gelukt je hoofd even stil te zetten en leeg te luisteren…. Kun je altijd aan het eind van het gesprek nog een advies geven. Bij de deur ofzo. Je kan jezelf dan altijd nog vertellen dat het officieel niet meer bij het gesprek hoort ????.

En uiteraard voor de experts en adviseurs onder ons: natúúrlijk geef je advies. Maar dan wel Oplossingsgericht. Hoe je dat doet, lees je nog eens in een volgend blog. En als je niet kan wachten, kun je ons altijd uitnodigen voor een workshop Oplossingsgericht adviseren ????.

Meer tips? Lees hier verder! Veel plezier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Wil je iemand anders laten kennismaken met Oplossingsgericht Werken? Misschien iemand die jij nieuwsgierig hebt gemaakt? Kort na de zomer is er een kennismakingworkshop die voor iedereen open staat.

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf