< terug Column

Waar zijn we??

Het is voor de meeste mensen die mij kennen geen geheim dat ik Maatschappelijk werk heb gestudeerd en ooit ‘eclectisch’ werkte. Dit betekent dat ik allerlei methodieken combineerde in het begeleiden van cliënten en later studenten.

En hoewel dit heel professioneel klinkt en voor heel mensen ook in de praktijk vast heel geweldig werkt, was dat voor mij niet het geval. Ik verdwaalde namelijk voortdurend in een gesprek en wist vaak niet precies wat mijn volgende stap zou zijn. Dit maakte me onzeker; ik wist immers eigenlijk niet echt waar ik mee bezig was.

Oh, uiteindelijk redde ik me wel, hoor. Ik was betrokken en praktisch en kon altijd wel iets doen om de ander verder te helpen. En in het uiterste geval gaf ik een paar handige tips of opdrachten en had ik toch een bevredigd gevoel na een gesprek.

Toen ik Oplossingsgericht leerde werken, had ik niet meteen door hoeveel impact het zou gaan hebben op mijn manier van kijken en mijn basishouding. Nee, het eerste dat het mij opleverde, was structuur. En oh, wat was dat fijn! Want als ik verdwaalde in het gesprek, kon ik terug naar de stappen die ik aangeleerd had gekregen.

Ook als trainer merk ik dat een leidraad kan helpen. Als deelnemers bij het oefenen vastlopen, vraag ik vaak: ‘wat is het nut voor jouw gesprekspartner?’ of: ‘wat is de gewenste situatie?’. Vaak hoor ik dan zaken als: ‘Ik heb het wél gevraagd, maar… uhm…’ of: ‘Ik dénk dat hij…. ‘ (maar ik weet het niet precies eigenlijk).

En die ene vraag van mij helpt ze om de structuur weer terug te pakken en meestal kunnen ze dan zonder hulp weer verder.

Oplossingsgericht Correctboek - SolvitasEN!!! (en dit TellSell verhaal hoort eigenlijk in de PS, maar ik kan me niet inhouden) Ons spiksplinternieuwe Correctbook kan je helpen bij het vasthouden van de structuur. Het zal je leven veranderen! Of nou ja: je gesprekken dan. En dat is toch al heel wat?

Kijk nu in de Solvitas shop. En denk je nou: een shop? Moet ik betalen dan? Voor het Correctbook wel, maar gratis en voor niks lees je hier meer tips over onder andere de structuur en andere dingen die ons houvast geven in een gesprek.

Veel leesplezier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf