< terug Column

Wat nou Oplossingsgericht? Mijn manager wil resultaat zien!

In een training besteed ik altijd veel aandacht aan de basishouding. Een van de gebruikte termen hierbij is: ‘leading from behind’. De ander bepaalt hierin het tempo en jij beweegt mee (maar hebt wel invloed op de richting).

Maar dat is moeilijk! We willen vaak zo snel en hebben dan de neiging de ander mee te trekken. En dat is natuurlijk super frustrerend, want hoe harder je trekt, hoe harder de ander meestal stil staat….

En met een beetje pech worden er dan woorden gebruikt als:

‘dood paard’

‘weerstand’

‘passief’

‘lui’

Terwijl de ander natuurlijk gewoon lekker zelf mag bepalen hoe hard hij wil gaan. Het is immers zijn leven en zijn doel waar we het over hebben.

En dát is nou moeilijk te accepteren. Niet alleen voor jou, maar soms ook voor een manager.

Regelmatig krijg ik van docenten de vraag hoe men moet omgaan met een manager die strak stuurt op resultaten van de studenten.

En geloof me…. Ik ben zelf behoorlijk resultaatgericht dus ik snap de manager. Ik snap dat hij resultaat belangrijk vindt en ik snap dat hij vindt dat de docent zich hiervoor moet inspannen.
En – ja! – trekken aan een ‘dood paard’ kan een strategie zijn. Maar als die strategie niet werkt of bijvoorbeeld heel veel energie kost (wat vaak het geval is), probeer het dan Oplossingsgericht.

Het lijkt dan alsof je de touwtjes meer laat vieren, maar eigenlijk is het veel realistischer (je kijkt naar wat er is en probeert daarop te anticiperen) én is daarnaast gewoon een andere strategie om beweging te genereren en/of uit te bouwen.

Overigens zou ik in dit geval altijd je manager aanraden ook een Oplossingsgerichte training te volgen. Scheelt een hoop gedoe ???? ????.

Meer lezen over het omgaan met je leidinggevende? Lees hier de tips. 

Veel leesplezier!

 

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

p.s. Coachen voor jou en je collega’s te vrijblijvend? Wij geven ook training in Oplossingsgericht sturen en beïnvloeden. Dat betekent dat je in je eigen professionele rol ook een doel hebt en daarbij de ander mee wilt krijgen. Bij sturen heb je mandaat (hiërarchisch meestal). Oplossingsgericht beïnvloeden is een effectieve manier om de ander in beweging te brengen als je dat mandaat niet hebt of het niet daar op aan wil laten komen. Meer info? Mail irenelansdaal@solvitas.nl over de mogelijkheden!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf