< terug Column

Werken met groepen

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin je werkt met groepen én het Oplossingsgericht wilt aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het coachen van (project)groepen in het onderwijs en het werken aan teamontwikkeling.

Maar ook als trainer sta ik voor een groep en hoewel ik nooit iets anders zou willen, is het niet altijd makkelijk.

Natuurlijk heb je soms van die lieve, enthousiaste, coöperatieve groepen. Vol met deelnemers die er zin in hebben, alles nuttig vinden dat wordt behandeld en zelf steeds met goede voorbeelden komen. Ik vind dat heerlijk!

En je hebt ook groepen die gestuurd zijn en géén zin hebben of er gewoonweg het nut niet van inzien. Nou oké, dat is misschien iets minder heerlijk, maar de uitdaging is des te groter. En áls je ze dan mee krijgt, heb je fans voor het leven. En daar hou ik ook weer van 🙂 .

Wat ik persoonlijk het moeilijkste vind, is een groep waarin zowel enthousiaste deelnemers zitten, als deelnemers die er geen zin in hebben of er het nut niet van inzien.

Mijn valkuil is dan om met mijn enthousiasme mensen te gaan overtuigen. Zo van: het is echt superleuk! Óf om al mijn aandacht te richten op de paar die (nog) niet meegaan en steeds klassikaal met ze in gesprek te gaan. Dit vertraagt enorm en kost veel energie. Aan het eind van de dag ben ik dan uitgeput en de deelnemers zijn dan misschien wel iets opgeschoven qua enthousiasme, maar het kan effectiever.

Wat ik tegenwoordig doe? Snel laten oefenen en dus ervaren én de groepjes waarin ze oefenen mixen. Wat je dan ziet, is dat de enthousiastelingen de anderen aansteken. En dat blijkt veel beter te werken.

Tips over het begeleiden van (project)groepen lees je hier. Veel plezier!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal
Solvitas

p.s. De nieuwe Jaartraining Oplossingsgericht Coachen en Werken staat gepland! Wil je een jaar lang ondergedompeld worden – zodat je niet meer anders kàn dan Oplossingsgericht 😊 – en genieten van verschillende inspirerende trainers en kopstukken van het Nederlandstalige Oplossingsgericht werken? Kijk dan voor meer informatie en aanmelden.

Oplossingsgericht Coachen en Werken

 

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf