< terug Column

Zet jij de wekker?

Het vreemdste dat ik ooit in mijn loopbaan als studentendecaan heb meegemaakt, is al jaren geleden.
Het ging om een student die voortdurend te laat kwam en hierdoor serieus in de problemen kwam met haar aanwezigheidsplicht.

Ze zat lichtelijk hulpeloos tegenover me en ik onderdrukte alle adviezen die in mijn hoofd op kwamen (zet je wekker aan de andere kant van de kamer, etc. Je kent ze wel 🙂 ).

In plaats daarvan voerde ik een Oplossingsgericht gesprek. We hadden het over het ‘op tijd’ komen (in plaats van ‘niet te laat’ natuurlijk) en wat voor verschil dit voor haar zou maken. Hoe dat haar studie en leven zou beïnvloeden en wat er zou veranderen en verbeteren.

Toen kregen we het over wat eerder had gewerkt. Ze vertelde onder andere dat het hielp als iemand haar wakker belde.

Aan het eind van het gesprek vroeg ik op welke ideeën dit gesprek haar had gebracht. En toen kwam het. Ze vroeg of ík (ik!) haar iedere ochtend om 7 uur wakker wilde bellen.

Nou vraag ik je! Dát ging ik natuurlijk niet doen. Maar ja, wat dan wèl?

Herken je het? Dat je ineens geactiveerd wordt? Of dat er iets van je wordt gevraagd dat je niet wil? Lees dan even onze tips. Veel plezier ermee!

Hartelijke groeten,
Irene Lansdaal

P.S. Veel organisaties maken gebruik van de mogelijkheid een (online) kennismakingsworkshop door Solvitas te laten doen. Dan worden mensen enthousiast en/of kunnen zelf bepalen of ze meer training willen. Lees er hier meer over de mogelijkheden voor Onderwijs, Zorg & Welzijn en Overige organisaties en bedrijven!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 3000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf